Vremenoslovci opozarjajo na možnost poplav

Do danes zjutraj je v zgornjem Posočju lokalno padlo tudi več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter, močno je deževalo tudi drugod v zahodni Sloveniji. Na Agenciji RS za okolje pričakujejo, da bodo reke na teh območjih danes še naraščale, možne so tudi poplave.

Pretoki rek na območju Posočja, Bohinjskega kota, v Idrijskem, Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju ter na celotnem območju zgornje Save so veliki in večinoma še naraščajo. Vremenoslovci pričakujejo, da bodo reke na teh območjih danes še naraščale. Ob predvidenih popoldanskih in večernih intenzivnejših krajevnih padavinah lahko posamezni potoki in hudourniki tudi lokalno poplavijo.

Danes in v petek bodo predvidoma do velikih pretokov narasle tudi reke v osrednji Sloveniji, reka Reka s pritoki in Sava v spodnjem toku.

Nižje predele obale lahko poplavi tudi morje

Do petka zjutraj bo po napovedih agencije v zahodni Sloveniji padlo še 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, v Posočju 100 litrov na kvadratni meter, drugod pa manj.

Danes bo ob morju in ponekod na Notranjskem pihal tudi še okrepljen južni veter, ki bo dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro. Popoldne bo slabel.

Močan veter je precej preglavic povzročil že v sredo

V Kostanjevici na Krki je poškodoval del strehe na stanovanjskem bloku, v občini Majšperk je odkril del strehe gospodarskega poslopja, v Grosuplju pa del strehe stanovanjske hiše. V občini Sveti Jurij v Slovenskih Goricah je podrl telefonski drog, v občinah Podvelka, Črna na Koroškem, Radlje ob Dravi in Lovrenc na Pohorju pa več dreves.

Zaradi močnega vetra je v sredo po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje kar nekaj gospodinjstev ostalo brez električne energije, in sicer na območju Sladkega vrha v občini Šentilj, v kraju Meniška vas v občini Dolenjske Toplice, na območju Podpece in Javorja v občini Črna na Koroškem ter na območju Radelj v občini Radlje ob Dravi.

Deli novico: