Vlada za nujno kritje stroškov naravne nesreče namenja 317 tisočakov

Vlada se je danes seznanila s prvim poročilom o posledicah ujme, ki je zajela Slovenijo in v ta namen predvidela sredstva za nujno kritje stroškov naravne nesreče iz rezerve republike Slovenije v višini 317.599 evrov, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za obrambo Roman Jakič.

Spomnil je, da so od minulega konca tedna aktivirali poklicne in zlasti prostovoljne gasilce, civilno zaščito ter druge prostovoljne in reševalne službe, Slovensko vojsko, javna gospodarska podjetja, od elektro in telekomunikacijskih podjetij do komunale in cestnih podjetij. Aktiviranje vseh naštetih je bilo na vseh ravneh upravljanja pravočasno, njihovo delovanje organizirano, prizadevno in v okviru danih možnosti tudi učinkovito, je poudaril minister.

Vlada po Jakičevih besedah vsem izreka posebno priznanje za njihovo pomoč in požrtvovalnost. V imenu vlade je tudi izrekel sožalje družini mladega fanta, ki je umrl v sredo zvečer v delovni nesreči med odpravo posledic zmrzali na omrežju Elektra Maribor v Tinju na Pohorju. Vlada tudi želi vsem, ki so se poškodovali med odpravljanjem posledic te naravne nesreče velikih razsežnosti, čimprejšnje okrevanje, je dodal minister.

Na terenu je sicer tudi 117 agregatov iz državnih rezerv in 90 agregatov Slovenske vojske.

Jakič je spomnil še, da je bil odziv držav ob prošnji za pomoč znotraj sistema EU, ko so zaprosili za večje agregate, zelo hiter. Nemčija, Avstrija in Češka so se odzvale v petih urah. Kasneje je Nemčija ponudila še dodatne agregate, pomoči so se pridružile še Hrvaška, Romunija, Poljska in Madžarska, je pojasnil.V naslednjih dneh pa bodo rabili 475 malih agregatov moči do 60 kilovatov, saj se bo z vzpostavitvijo elektrosistema zagotovilo elektriko v večjih krajih, težave pa bodo predvsem pri manjših odjemalcih po vaseh. Potrebovali bodo tudi 150 večjih agregatov nad 60 kilovatov moči.

Drago |  07 .02. 2014 ob  07: 21
Ta vlada, ki je v Stožicah prepevala bandiera rossa in navdušeno ploskala ob izjavi BANDA KRAVATARSKA za EU, prosi to isto bando kravatarsko za pomoč ob tej neizmerni ujmi. Seveda, da bo EU pomagala. Lepo pa bi bilo, da se tovariši gospodje, ki so sedeli v prvi vrsti predhodno opravičijo tej tako imenovani bandi kravatarski. Zamislite si kaj bi se zgodilo, da v bivši Jugoslaviji izjavijo da so v Beogradu banda kravatarska. Zemljarič in Dule bi jim že posvetila. Sploh nebi isti ljudje imeli prilike prositi pomoč. Kašna dvoličnost.
Me je sram kakšno dvolično vlado imamo.
upornik |  06 .02. 2014 ob  18: 24
Kramarju milijon ,za naravno nesrečo pa 317. 000, da ni vlado sram .