Bratuškova: Še vedno je največji problem oskrba z elektriko

Predsednica vlade Alenka Bratušek je danes z obrambnim ministrom Romanom Jakičem obiskala v vremenski ujmi prizadeto Ljubno ob Savinji in Zgornjo Savinjsko dolino. V izjavi za medije je ocenila, da je po državi še vedno največja težava oskrba z elektriko. Število tistih, ki so brez elektrike, se je po njenih navedbah krepko zmanjšalo.

Bratuškova je dejala, da je Slovenija priča veliki naravni nesreči in je ponosna, da se je spet pokazala velika solidarnost ljudi. Gasilci iz Murske Sobote tako že prihajajo na pomoč prizadetim v vremenski ujmi na Notranjskem. Pojasnila je, da jih je župan Ljubnega ob Savinji Franjo Naraločnik seznanil z razmerami v tej občini, v kateri je še vedno nekaj gospodinjstev brez elektrike, nekatere ceste so še neprevozne.

 

Premierka je ponovila, da ocenjevanje škode po tokratni vremenski ujmi pride na vrsto, ko se bodo razmere v državi umirile. Po njenih besedah so v ospredju predvsem človeška življenja. Delodajalce je pozvala, naj prostovoljnim gasilcem omogočijo odhod na prizadeta območja, tiste delodajalce, ki delavcem ne verjamejo, da v službo ne morejo priti zaradi neprevoznosti cest, pa pozvala, naj sami preverijo, katere ceste so prevozne oziroma neprevozne.

Lokalne skupnosti je premierka pozvala k sodelovanju s civilno zaščito, saj bodo le tako prišli do prave pomoči in tudi do pomoči Slovenske vojske (SV), če jo bodo potrebovali. "Župani so tisti, ki morajo povedati, kaj potrebujejo na svojem območju," je še dejala Bratuškova.

Jakič je postregel s podatkom, da je trenutno angažiranih okoli 400 vojakov, na področju Zgornje Savinjske doline je 72. brigada z 220 vojaki, od tega jih je 30 na Ljubnem ob Savinji, drugi pa so razporejeni po drugih občinah. Opozoril je, da SV sama ne more na teren, vojsko mora angažirati civilna zaščita na pobudo lokalnih skupnosti. Civilna zaščita je v takih situacija tista, ki usklajuje delo vojakov.

"Mi vojakom ne moremo razdeliti motornih žag in jih poslati v gozdove, ker za to niso usposobljeni. Angažiranih je 390 sekačev v Sloveniji z licenco za delo v gozdu. SV je s svojo mehanizacijo in znanjem vedno pripravljena priskočiti na pomoč, če bo angažirana s strani civilne zaščite," je pojasnil minister.

Skrij |  05 .02. 2014 ob  21: 16
žabje krake ba....
Drago |  05 .02. 2014 ob  18: 51
Kaj nebi gospa poleg ostalega ko se seznanja, seznanila tudi prebivalce, ki so utrpeli škodo, da jim ne bo potrebnom plačevati davka na nepremičnine , in gozdove za naslednjih 5 let. Ne to pa ne.
ike |  05 .02. 2014 ob  16: 20
mislim, da si največji problem ti in tisti strici ki te vodijo iz ozadja !
sexy |  05 .02. 2014 ob  15: 40
ne rabim elektrike. se bom kr ob njej grel
Koprčan |  05 .02. 2014 ob  14: 34
Slika trga gate !!!!