VLADA SPREJELA VRSTO DOPOLNILNIH UKREPOV: Na cestnih povezavah z Italijo štiri kontrolne točke

Slovenija

Vlada je v sredo med drugim izdala odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo iz Italije zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni. Na mejnem območju na cestnih povezavah z Italijo se vzpostavijo štiri kontrolne točke. Vrtojba, Fernetiči in Škofije so odprte ves čas, kontrolna točka Krvavi potok pa od 5. do 23. ure, so sporočili po dopisni seji.

Upravljavci cest zagotovijo vzpostavitev ustrezne signalizacije kontrolnih točk in zaporo vseh drugih cestnih povezav z Italijo.

Vlakovni potniški ter mednarodni občasni in linijski avtobusni promet med Italijo in Slovenijo se ne izvajajo. Cestni tovorni promet, razen prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči, iz Italije v Slovenijo se ne izvaja. Izjema so tovorna vozila (tovorni promet), katerih končna destinacija je Slovenija ali so v tranzitu in je dogovorjeno s sosednjo državo, da tovorno vozilo sprejme.

Vstop v Slovenijo se dovoli tujcu, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost sars-cov-2, s katerim izkaže negativen izvid. Če tujec takega dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinj Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal.

Vstop v Slovenijo se dovoli državljanu Slovenije in osebi s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Če ima višjo temperaturo od 37,5 stopinj ali kaže jasne znake okužbe zgornjih dihal, se ga seznani z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odlok se ne uporablja za državljane Slovenije, dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na območju Italije ob državni meji in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela. Izvajajo ga zdravstveni delavci in Civilna zaščita ob asistenci policije. Odlok začne veljati opolnoči.

Z dnem uveljavitve odloka preneha veljati odredba o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, letos objavljena v uradnem listu številka 18 in 20.

Vlada je izdala dopolnila k odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Namen določila je v preprečevanju stikov zaradi epidemije novega koronavirusa, zaradi česar je določen delovni čas, ki bo omogočil daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem zmanjšal koncentracijo kupcev.

V odloku je določen obratovalni čas za prodajalne z živili, ki traja vsak dan vsaj od 8. in najmanj do 20. ure. V času od 8. do 10. ure se mora vsem ranljivim skupinam, med katere se uvrščajo invalidi, upokojenci in nosečnice, omogočiti prednost tako pri nakupu kot tudi vstopu v trgovino. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo. Odlok začne veljati ob polnoči.

Vlada je na dopisni seji sprejela dopolnitve odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, ki je bil sprejet na 1. dopisni seji vlade. Izdala ga je zaradi potrebe po vzpostavitvi pravne podlage za uporabo teh prostorov za nastanitev zaposlenih v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti ter druge ukrepe v zvezi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije novega koronavirusa.

Vlada je izdala tudi odlok o podaljšanju veljavnosti dovoljenj oziroma spričeval osebam, ki opravljajo varnostno kritične naloge v železniškem prometu. Začasno (do razglasitve konca epidemije) se ustavijo vse aktivnosti v zvezi s podaljšanjem veljavnosti dovoljenj oziroma spričeval oseb, ki opravljajo varnostno kritične naloge in jim veljavnost poteče od uveljavitve tega odloka do 30. aprila 2020, po koncu epidemije pa morajo izpolniti pogoje v roku treh mesecev. Gre za obdobje, ki bo omogočilo upravljavcu in prevoznikom, da lahko organizirajo usposabljanja brez negativnih posledic za odvijanje železniškega prometa. Dovoljenjem oziroma spričevalom se v tem primeru veljavnost podaljša do 30. julija 2020. Odlok začne veljati s petkom.

Za zagotavljanje nujne oskrbe prebivalstva v času epidemije je vlada iz proračunske rezerve za povečanje blagovnih rezerv namenila 28 milijonov evrov.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji naložila Upravi RS za zaščito in reševanje, da razglasi veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Trenutno se že soočamo z daljšim sušnim obdobjem. V letošnjem letu je do sedaj zabeleženo 381 požarov v naravnem okolju, v katerih so posredovale gasilske enote. Beleži se porast požarov predvsem v marcu (103 požari). Ukrep je vlada sprejela za zmanjšanje ogroženosti članov gasilskih enot pred okužbo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija