PRED ODHODOM V TRGOVINO PREVERITE URNIK: Delovni čas skrajšala še Mercator in Petrol, spremembe tudi na poštah

Slovenija

Potem ko se nekateri trgovci delovni čas trgovin skrajšali v torek, bo danes to storil tudi Mercator, največji trgovec v državi. Delovni čas obratovanja pa je včeraj na 61 prodajnih mestih skrajšal tudi Petrol. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

Potrošniki naj pred odhodom v posamezno trgovino preverijo delovni čas. Mercator je za vsako regijo v Sloveniji določil ključne trgovine, katerih delovni čas bo do 20. ure, ostale trgovine pa bodo praviloma odprte do 18. ure, če že zdaj ne obratujejo po skrajšanem obratovalnem času. V nedeljo bodo Mercatorjeve trgovine obratovale najdlje do 15. ure, so v sredo sporočili iz družbe, ki ima s 464 trgovinami in 170 franšiznimi trgovinami največjo prodajno mrežo v državi.

Popoldne so se odločili tudi za izplačilo posebnega dodatka za opravljeno delo vsem delavcem v operativi, torej v maloprodaji, logistiki, trgovinah tipa cash&carry in odprtih enotah M Tehnike. Dodatek znaša 30 odstotkov od osnovne plače zaposlenega in bo veljal do preklica. Predsednik uprave Tomislav Čizmić se je pri tem sodelavkam in sodelavcem zahvalil za izjemne napore, ki jih vlagajo v vsakodnevno delo. Kupce so ponovno pozvali, naj ravnajo v skladu z navodili zdravstvenih institucij, zaposlenih in varnostnih služb.

Za skrajšanje delovnega časa so se danes odločili tudi v Petrolu. Večina Petrolovih prodajnih mest bo v nedeljo zaprta. Le nekatera se bodo čez teden odprla pred 8. uro, najdlje bodo odprta do 18. ure. V soboto bodo odprti servisi delovali dopoldan.

Trgovine Interspar so od torka odprte od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro, ob nedeljah med 9. in 15. uro. Trgovine Spar so večinoma odprte od 10. do 18. ure, delujoče ob nedeljah med 8. in 12. uro. V Sparu Slovenija so se zaradi izrednih razmer odločili, da do nadaljnjega prestavijo odprtje trgovine Interspar Šiška v nakupovalnem središču Aleja v Ljubljani, ki je bilo načrtovano za ta četrtek.

Od torka so Hoferjeve trgovine, ki jih je po Sloveniji 87, ter 60 Lidlovih trgovin od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. oz. 18. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro. Trgovine Tuš so med tednom odprte med 9. in 18. uro ter ob nedeljah med 8. in 12. uro. Nekatere manjše trgovine so izjema in imajo še krajši delovni čas.

V Mercatorju so danes znova zagotovili, da je prednostna skrb namenjena zaposlenim v trgovinah. Pri skrajševanju obratovalnih časov trgovin z živili pa so upoštevali, da je treba preskrbo zagotoviti vsem prebivalcem, so dodali. "Sprejeti ukrepi so potrebni za čim bolj nemoteno oskrbo prebivalstva predvsem z živili in za preprečevanje širjenja koronavirusa. Pozivam vse kupce, da dosledno upoštevajo ukrepe, navodila zaposlenih in pristojnih služb ter da so pri nakupih strpni in solidarni," je dejal predsednik uprave Mercatorja Tomislav Ćizmić.

Podobno je izpostavil generalni direktor podjetja Spar Slovenija Igor Mervič: "Zaposleni in kupci so za nas na prvem mestu, zato smo z obzirom na trenutne razmere sklenili, da odprtje nove trgovine prestavimo. Kupcem svetujem, naj dosledno upoštevajo navodila pristojnih služb, da se vsi skupaj čim prej in predvsem zdravi vrnemo v ustaljene tirnice."

Pošta Slovenije v času epidemije prilagaja delovne čase poslovalnic

Tudi Pošta Slovenije je zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom in zaščito zaposlenih sprejela dodatne ukrepe in med drugim prilagodila delovne čase svojih poslovalnic. Kot so sporočili, bo večina poslovalnic od četrtka odprta med 9. in 15. uro, nekatere pa le med 9. in 11. uro. Ob sobotah pošte do nadaljnjega ne bodo poslovale, enako velja tudi za obe dežurni pošti. Na poštnih okencih bodo začasno prenehali izvajati določene nenujne storitve, še naprej pa bodo opravljali sprejem in izročanje poštnih pošiljk, bančne storitve in plačilni promet.

Ob tem Pošta prebivalce, stranke in poslovne partnerje znova poziva, da spoštujejo odrejena navodila in protokole za ohranjanje zdravja zaposlenih na okencih, dostavljavcev ter vseh ostalih. Prav tako uporabnike naprošajo, da dosledno upoštevajo predpisani režim vstopa v pošte, in sicer v omejenem obsegu. V njihovih prostorih je lahko sočasno nahaja le toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc, stranke pa morajo upoštevati tudi priporočeno medsebojno razdaljo.

Kadar so vsa delujoča okenca zasedena, stranke prosijo, da počakajo v vrsti pred vhodom in pri tem upoštevajo varnostno razdaljo. Slednjo morajo upoštevati tudi pri dostavljavcih na terenu, saj se ti še vedno srečujejo s primeri, ko jih stranke neupravičeno zadržujejo v lastni bližini glede vprašanj o neposredni izročitvi njihovih pošiljk. Kot še poudarjajo na Pošti Slovenije, je ohranjanje zdravja zaposlenih, strank in vseh ljudi ter obvladovanje tveganj ob pojavu koronavirusa prvenstvenega pomena, zato še naprej pozorno spremljajo razvoj širjenja virusa ter so ves čas v stiku z NIJZ in drugimi pristojnimi inštitucijami.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija