VIŠJE SODIŠČE ZVIŠALO KAZEN KOPRSKEMU REŠEVALCU IZ VODE: Sprva dobil za posilstvo 17-letnice manj, kot je minimalno določeno

Kronika

Koprsko višje sodišče je zvišalo kazen reševalcu iz vode, ki je skupaj s še dvema storilcema junija 2015 posilil močno opito 17-letnico, danes poroča Dnevnik. Višji sodniki so pri tem presodili, da je prvostopenjsko sodišče neupravičeno izreklo kazen, ki je bila celo nižja od najnižje zagrožene kazni.

Še en storilec je posilstvo takoj priznal in bil obsojen na 17 mesecev zapora, tretji posiljevalec je ostal neznan, medtem ko je Koprčan na sodišču vztrajal pri nedolžnosti in bil sprva obsojen na dve leti zapora. Višje sodišče mu je kazen zvišalo na tri leta zapora, ker je bil na prvi stopnji obsojen na kazen, ki je bila celo pod zakonsko predvidenim minimumom, navaja časnik.

Na okrožnem sodišču so uporabili omilitvena določila, ki omogočajo izrek kazni pod spodnjo predpisano mejo, tako pa so se odločili, ker posiljevalec žrtve ni poškodoval in ker je posilstvo trajalo relativno kratko. Za kaznivo dejanje posilstva je sicer predpisana kazen od enega do 10 let zapora. Če posilstvo zagreši več oseb zapored, pa je predpisana kazen od treh do 15 let zapora.

Na koprskem sodišču so za Dnevnik pojasnili, da je obramba Koprčana vložila še zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero izpodbija sodbi koprskih sodišč, vendar odločitve vrhovnega sodišča še niso prejeli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija