ZDRAVSTVENI DOM IZOLA SVETUJE: Kako se zaščititi pred koronavirusom?

Izola

Koronavirus, ki se je s Kitajske najprej razširil po azijski celini, nato pa dosegel tudi Evropo, je vedno bližje Sloveniji. Čeprav prvega primera na naših tleh še nismo zabeležili, je strah, ki se širi med prebivalci in prebivalkami slovenske Istre, vedno večji. Pri nas kljub bližini Italije, ki je žarišče virusa v Evropi, potrebe za paniko še ni, a dogajanje vseeno budno spremljajo tudi v Zdravstvenem domu (ZD) Izola. Svojim uporabnikom ter vsem občanom in občankam Izole svetujejo, da se držijo preventivnih ukrepov, v primeru suma na okužbo pa ostanejo doma in pokličejo zdravnika.

Pri zaščiti proti koronavirusu so preventivni ukrepi podobni kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal. SARS-CoV-2, kot so poimenovali novi virus, se namreč prenaša kapljično, to pomeni, da je za prenos potreben bližnji stik z okuženim. Zato je pomembno, da se izogibate tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Prav tako se izogibajte zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Zaprte prostore bolj pogosto zračite.

Redno si umivajte roke z milom in vodo. V primeru, da voda in milo nista dostopna, uporabite namensko razkužilo za roke, ki pa mora vsebovati vsaj 60 odstotkov alkohola. Ne dotikajte se oči, nosu in ust ter upoštevajte higieno kašlja.

Kako si pravilno umiti roke?

Roke najprej dobro splaknite pod tekočo vodo. Milo nanesite po celotni površini rok in si jih z vseh strani drgnite približno eno minuto. Roke nato dobro sperite in si jih osušite s papirnato brisačo za enkratno uporabo. Pipe se z umitimi rokami ne dotikajte, zaprite jo s papirnato brisačo.

Kakšna je pravilna higiena kašlja?

Preden zakašljate ali kihnete, si nos in usta pokrijte s papirnatim robčkom oziroma zakašljajte v zgornji del rokava. Papirnat robček uporabite le enkrat! Po vsaki uporabi ga vrzite v smeti. Po kašljanju ali kihanju si dobro umijte roke.

(Vir: NIJZ)

V primeru suma na okužbo ostanite doma!

V primeru da zbolite, ostanete doma in pokličite zdravnika. "Vsem se svetuje, naj pokličejo osebnega zdravnika oz. v času dežurstva na dežurno številko zdravstvenega doma v občini bivanja, kjer bodo dobili navodila," pravi v. d. direktorja ZD Izola Evgenij Komljanec.

Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.