VINČEC PO ZMAGI NA 51. BARCOLANI: "Roglič je bil kot kača, vrhunsko se je premikal po palubi" (VIDEO)

Trst

Slovenski olimpijec Gašper Vinčec, ki je z jadrnico Way of Life presenetljivo zmagal na 51. Barcolani v Tržaškem zalivu, največji regati na svetu s skupinskim startom, je dejal, da je dobro svoje delo v posadki opravil tudi najboljši slovenski kolesar Primož Roglič.

"Roglič je bil kot kača, vrhunsko se je premikal levo in desno po palubi. Za balast je bil odličen. Danes smo v tej bonaci potrebovali lahke ljudi na barki. A naj najprej izpostavim, tako on kot vsi ostali so bili pomemben člen zmage. Vsi smo dihali kot eno in tu je rezultat," je po prehodu ciljne črte povedal Vinčec. "Veter je bil tisti, ki nam je danes pomagal do slavja. Za nas je pihala bonaca (brezvetrje, op. STA), za druge pa je bila bonaca. Moram reči, da so člani posadke opravili izjemno delo, od prvega do zadnjega. Sploh ne vem, kdo danes ni vozil barke, bila je izjemna sinergija," je izpostavil Koprčan.

Medalje je osvajal tako na svetovnih kot na evropskih prvenstvih, le na dveh OI v razredu finn je ostal brez stopničk. Na OI v Atenah 2004 je osvojil 20., v Pekingu 2008 pa 7. mesto. "SP in te regate ni mogoče primerjati. Cilji so drugačni, za SP delaš sam, brez večje ekipe, vse v življenju je temu podrejeno. Ko zmagaš z ekipo je druga stvar. Pokal na Barcolani ni moj, niti mi ni najbolj priljubljen, čeprav ima to regato rad, pokal pa zelo pomemben za ekipo," je cenil Vinčec. 

What an awesome experience at @regatabarcolana with @ewol_wayoflife! Had a great time and also-we won! Congrats! ???????????? #thanks #wayoflife #sailing Way of Life Sailing Yacht Barcolana

Objavil/a Primož Roglič dne Nedelja, 13. oktober 2019

Ko je jadrnica prispela v pristaniške ob šotoru njegove ekipe, je zadonela pesem "Mi smo šampioni,", takoj nato pa v Trstu še Golica, ki je pospremila rajanje, ko je vodja ekipe na barki Vinčec dajal izjave in sprejemal čestitke, tudi od svojih ponosnih staršev, saj je postal tretji Slovenec z zmago na tej prestižni regati.

"Ne vem, če bom naslednje leto tu, da bi branil naslov. Imam drugačne tekmovalne načrte predvidene prav za ta dan. Mogoče bo naša druga ekipa vendarle tudi tu naslednje leto, vendar ne z barko z možnostjo za zmago," je napovedal Vinčec. O zapletu, da je Morning Glory, ena najboljših in najhitrejših jadrnic na svetu, ki jo ima v dolgoročnem najemu, ostala v pristanu in z njo ni tekmoval na letošnji Barcoloni, pa je bil kratek: "Nič nisem imel s tem, vse je v rokah odvetnikov. Od 22. oktobra jo dobimo in bo dokončno naša. Z njo nismo načrtovali nastopa na Barcolani, drugi so bili pred regato bolj glasni, mi smo jim svoje pokazali na morju."

Njegov pomočnik za krmilom je bil Mariborčan Žan Luka Zelko, ki si je po vrnitvi in dolgem premoru zaradi poškodbe letos v razredu laser priboril olimpijsko normo za Tokio 2020. Tako kot Roglič je bil tudi on prvič na maksi jadrnici na tekmovanju. "Pomagal sem Gašperju in se tako naučil voditi tako veliko jadrnico. Nekaj dni pred tekmo smo sicer vadili na njej, s sem se za krmilom lovil, ker ni niti malo podobna laserju. A se je izjemno dobro izšlo. Imeli smo izjemen start, ko smo bili spredaj, pa smo imeli čist veter, izbrali smo še najboljša jadra za te pogoje in to je bilo odločilno," je izpostavil Zelko.

"Marca, ko sem se vrnil po poškodbi, si nisem predstavljal, da bo moja sezona tako uspešna. V Marseillu sem osvojil bronasto medaljo na svetovnem pokalu, potem prišel do norme za OI in sedaj še slavje na Barcolani. Nepozabna izkušnja tu v tržaškem zalivu. Vse to mi res daje veliko motivacijo za naslednjo olimpijsko sezono," je končal Zelko.

Victory!!!! #Barcolana51

Objavil/a Way of Life Sailing Yacht dne Nedelja, 13. oktober 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija