VENDARLE STA SE LAHKO OBJELA: Zoran, ki so ga kot otroka ukradli v koprski porodnišnici, spoznal biološko mamo

Svet

Božič, največji družinski praznik, sta po 36 letih prvič skupaj praznovala tudi Zoran in njegova mati. Zorana je takrat 22-letni Slovenki v koprski porodnišnici ukradla organizirana kriminalna združba, ki je v nekdanji Jugoslaviji trgovala z novorojenčki, mati pa je vse življenje živela v prepričanju, da je njen sin mrtev. A ju je usoda ponovno združila ravno na božični dan. Od vznemirjenosti se je Zoran na pot iz Beograda v hrvaško Istro podal kar z avtobusom.

Zoran se je pred 36 leti rodil v koprski porodnišnici, ob rojstvu ga je takrat 22-letna mati poimenovala Saša, a sta se njuni poti kmalu razšli. Organizirana kriminalna združba, ki je delovala na ozemlju nekdanje Jugoslavije, je novorojenčka ukradla in prodala paru iz Srbije. Po smrti krušnih staršev je Zoran ugotovil, da je bil posvojen in s pomočjo aktivista Marka Ivića, čigar pretresljivo zgodbo smo objavili tudi na Regionalu, prišel na sled svoji biološki materi. Prvič sta se srečala na božični dan v hrvaški Istri, kjer Slovenka živi že več let.

Njuno DNK bodo sicer še analizirali, a skoraj zagotovo gre za sina in mater. Številke na njegovi in njeni zapestnici se namreč popolnoma ujemajo, enaka je tudi pisava, poroča portal 24ur.com.

ALI SO NEKOČ NAMENOMA USTVARILI SISTEM, KI JE OMOGOČAL MALVERZACIJE IN VEČ KOT ČUDNE PRAKSE? V SB Izola mirijo, da se danes mrtvorojene otroke pokaže materam, pa tudi do zamenjav ne more priti

Odkar smo objavili zgodbo danes 36-letnega Zorana Djukića, rojenega v koprski porodnišnici in kot novorojenčka prodanega srbskemu paru, nato pa še zgodbo danes 62-letnega Marka Markića Ivića o tem, kako so mu v porodnišnici namesto posvojitve poskušali prodati novorojeno dete, na uredništvo še kar prejemamo pisma bralcev.

Po besedah Ivića je Zoran na pot nameraval z avtom, a si je zaradi prevelike vznemirjenosti premislil in sedel na avtobus. ''Tudi mama doživlja stres in že dva dni ni spala," je aktivist društva Izginuli dojenčki Beograda povedal za portal. Da jima bi bilo na tako čustvenem srečanju lažje, sta ju spremljala njen nečak iz Osijeka in Zoranova zaročenka. "Predvidevam, da bodo skupaj do novega leta, a vse je odvisno od Zoranove zaročenke, ki se bo najbrž morala zaradi službe vrniti,'' je še povedal Ivić.

Omenjena kriminalna združba naj bi ukradla in prodala več kot 20.000 dojenčkov, Zoran še zdaleč ni edini primer povezan s Slovenijo. Kot piše 24ur.com, naj bi se Iviću pred dnevi javil še en 33-letnik, ki živi v Sloveniji, njegova mama pa naj bi zdaj živela v Avstriji: ''Mladenič mi je poslal šop las, da bi njegovo DNK primerjali s potencialno mamo, ki svojega sina ves čas išče. Doslej je za to zapravila že več kot 30.000 evrov.''

V srbskem društvu Izginuli dojenčki Beograda so samo letos z biološkimi starši združili več kot 10 oseb. ''Ker so to velike travme za starše in otroke, mnogi od njih javno o tem nočejo govoriti in prijavljati pristojnim organom,'' je besede Milene Janković iz društva povzel portal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija