VELIK DOPRINOS DIALEKTOLOGINJE S PEDAGOŠKE FAKULTETE UP: Istrobeneščina, ki jo raziskuje, je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine

Koper

Istrobeneščina, narečje avtohtonih prebivalcev Kopra, Izole, Pirana in nekaterih drugih obmorskih krajev, ki ga aktivno raziskuje dr. Suzana Todorović, je vpisana v slovenski register nesnovne kulturne dediščine.

dr. Suzana Todorović

Leta 2016 je Italijanska Unija dr. Suzano Todorović, poznavalko istrskih narečij in dialektologinjo s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, povabila k sodelovanju pri pripravi vloge za vpis istrskobeneških govorov v slovenski register nesnovne kulturne dediščine. Na podlagi njenega predhodnega terenskega raziskovanja je nato izdala več znanstvenih monografij in dva Istrobeneška jezikoslovna atlasa severozahodne Istre, ki med drugim poudarjata tudi sobivanje slovenskega in italijanskega naroda na tem območju. Poleg tega je dr. Todorović izpostavila, da istrskobeneško narečje v vsakodnevni komunikaciji ohranjajo pri življenju predvsem pripadniki italijanske narodne skupnosti, ki živijo v Kopru, Izoli, Piranu in nekaterih okoliških krajih.

Z 22. julijem so tako Istrskobeneški govori v slovenski Istri postali nova enota nesnovne kulturne dediščine, za katero mora država izvajati ustrezne ukrepe za zagotovitev njihovega ohranjanja.

Ištrijan |  27 .07. 2021 ob  19: 19
Ce bos prebral kaksno njeno delo bo mogoce za kaksen promil sel gor tvoj intelekt, za procente pa bi bilo najverjetneje ze preoptimisticno!!
Istriano |  27 .07. 2021 ob  12: 09
-8
Zdaj smo zmagali, zaradi tega gredo gor plače in pokojnine za 20%.