Vedno več smrtnih žrtev protestov v Tripoliju

Svet

V petkovih nasilnih protestih v libijski prestolnici Tripoli je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 31 ljudi, 285 jih je bilo ranjenih. Nasilnim protestom so v noči na danes sledile tudi eksplozije in posamična streljanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Libijska vlada je medtem že pozvala k prekinitvi ognja.

Protesti so se sprevrgli v nasilje, ko so v petek pripadniki ene od milic streljali na skupino protestnikov, ki so mirno zahtevali, da pripadniki milice izpraznijo poslopje, v katerem imajo sedež.

Prebivalci Tripolija pogosto protestirajo proti milicam, ki pa odločno zavračajo vse pozive, tudi tiste državnih oblasti, naj zapustijo prestolnico.

Milice so ostanek uporniških skupin, ki so leta 2011 z oblasti vrgle diktatorja Moamerja Gadafija, zdaj pa so močna sila v državi. K protestu so pozvale mestne oblasti v Tripoliju, katerih predstavniki so povedali, da so v ljudi streljali iz notranjosti poslopja. Streljanje je sprožilo nasilen odziv protestnikov, ki so nato napadli poslopje milice in ga zažgali. Pripadniki milice so zbežali.