VEČINA FITNESOV IN TELOVADNIC NA OBALI OSTALA ZAPRTA, TRENERJI POZIVAJO DRŽAVO: Pri ukrepih, kot jih je določila vlada, se ekonomsko ne izide

Koper

Od včeraj je ponovno dovoljenja vadba v fitnesih, telovadnicah in na bazenih pod strogo določenimi ukrepi, je odločila vlada. A kot kaže, je večina fitnesov in telovadnic na Obali ostala zaprta. Ne le, da je nemogoče čez noč ponovno zagnati dejavnost, ki je dolge tedne bila zaprta, pri ukrepih, kot jih je določila vlada, je praktično nemogoče rentabilno izvajati tudi vadbe, pravijo trenerji. V Sloveniji pač nimamo velikih fitnes centrov, kjer naenkrat trenira tudi po 300 ljudi, kot je to značilno za velika mesta in države v tujini. Večinoma gre za majhne obrtnike trenerje, ki dejavnost izvajajo na nekaj deset kvadratnih metrih z nekaj posamezniki.

Vlada je odločila, da se vadba v fitnesih in telovadnicah lahko izvaja, če je med posameznimi strankami zagotovljene pet metrov razdalje in ima ena oseba na voljo vsaj 50 kvadratnih metrov v prostoru. V prostoru, ki je manjši od 50 kvadratnih metrov, lahko vadi samo ena oseba, razen če gre za člane iste družine.

Center Fitness Manija, ki ga vodita Dejan in Rebeka Madžarovič, je eden redkih na Obali, ki je včeraj odprl svoja vrata. Trenutno premlevata, kaj storiti, saj se način vadbe, kot ga je določila vlada, ekonomsko preprosto ne izide.

Dejan Madžarovič

"Že način, kako so nas obvestili v nedeljo popoldne ob 16.00, je neprimeren. Takšne dejavnosti ne moreš ponovno zagnati čez noč, potrebuješ vsaj en teden, da se logistično pripraviš in ekonomsko preračunaš, kaj je izvedljivo in kaj ne," pravi Madžarovič.

Madžarovič: Iz prvega vala smo šli v drugega, nelikvidni smo že osem mesecev

Fitnes industrijo je epidemija najbolj prizadela in se je znašla na kolenih po vsem svetu, ne samo v Sloveniji. Veliko je k temu pripomoglo časovno obdobje prvega in drugega vala. Prvi val se je začel februarja oziroma marca, ko so fitnesi najbolj polni in se sprostil na začetku poletja, ki je za zaprte telovadnice ekonomsko najslabše obdobje v letu.

"Poleti so ljudje na plažah. Tako da smo iz prve karantene šli kar v drugo. Oktober je ponovno čas v letu, ko se fitnesi napolnijo. Dnevi postajajo krajši, zunaj postane hladno. A je oktober prinesel ponovno zaprtje dejavnosti. Nelikvidni smo že osem mesecev," pojasnjuje koprski trener, ki je v 30 letih dela na področju fitnesa dobro spoznal ta posel v svetovnem merilu.

Če so bili v tem času najemniki občinskih prostorov deležni oprostitve plačila najemnine, pa pri zasebnikih večinoma ni bilo tako, kar se zdi Madžareviču po svoje krivično.

Pismo prvi infektologinji Beovićevi in prvemu epidemiologu v državi Fafangelu

Madžarovič meni, da se ljudje, ki v okviru vlade sprejemajo ukrepe in o njih odločajo, premalo povezujejo s strokovnjaki iz prakse. Sam se je obrnil na infektologinjo in vodjo strokovne skupine za boj proti epidemiji Bojano Beović, prav tako je pisal prvemu epidemiologu v državi Mariu Fafangelu. Vse z namenom, da jima razloži, zakaj so fitnes centri ponekod po Evropi in svetu v času pandemije lahko ostali odprti in pod kakšnimi pogoji delajo, da je omogočen normalen trening in preprečeno širjenje okužb.

"Ljudje trenirajo v maskah, vadba pa je prilagojena pravi intenzivnosti. Omejitev je določena na 10 do 20 kvadratnih metrov. Plus pravilno prezračevanje in razkuževanje. Moramo se zavedati, da po Evropi in svetu imamo fitnes centre ogromnih dimenzij, kjer trenira tudi tisoč ljudi naenkrat, to pa je neprimerljivo s fitnesi pri nas.

Pri nas v normalnih situacijah trenira 20 do 30 ljudi. Da ne bo pomote, tudi jaz bi rad bil zdrav in sem prvi, ki ne bi na trening spustil niti enega brez maske," razlaga Madžarovič, ki je opozoril na še en pomemben moment v teh časih, ko se je večina sveta znašla v primežu pandemije.

"Moje največje razočaranje, pa delam z ljudmi že 30 let, so tisti, ki nimajo niti malo sočutja in razumevanja. Gre za stanje v družbi, ki ga lahko primerjamo z vojnim stanjem. Gre za boj za preživetje. Ko sem imel stranko, ki je ostala brez službe, sem zmeraj dovolil, da je trenirala še naprej brezplačno, tudi šest mesecev in nisem zahteval plačila za nazaj. Danes dobivam vprašanja strank, za katere vem, da so ves čas epidemije obdržale plačano službo, ali bomo imeli kakšne akcije in popuste," ne more skriti razočaranja Madžarovič nad egoizmom nekaterih. Ali bo Fitness Manija ostala odprta, se bodo odločili do konca tedna.

Vida Macura

Macura: Vse to je malce za lase privlečeno

Dolgoletne izkušnje v kondicijski vadbi ima tudi trenerka Vida Macura, ki svoje telovadnice včeraj ni odprla. "Vse to je malce za lase privlečeno. Ne bomo odprli, ker so stroški neprimerno večji kot prihodek," je povedala za naš portal.

Martina Lenassi

Je pa fitnes studio odprla Martina Lenassi, ki v normalnih razmerah izvaja skupinske vadbe do 15 ljudi, zdaj pa vadbe ena na ena. A kot pravi, kakšnega prav velikega povpraševanja ni. "Delala sem samo septembra in polovico oktobra. Imam prostor s 140 kvadrati. Stroški so enormni, zaslužek nula. Vendar bom vseeno raje izvajala individualno vadbo. Raje malo kot nič. Ni pa to rešitev," zaključuje Lenassijeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  05 .01. 2021 ob  22: 28
Glede na to, da številke kažejo kljub vsem ukrepom, na slabše
predlagam:
Mega Lockdown
ne hodite delat, tam je največ okužb
zaprite vse. industrijo, promet, meje, VSE
vse trgovine, naj si ljudje hrano nabavijo za dva tedna
bolnice, naj osebje ostane kar tam
dva tedna bomo ja zdržali.
televizija, radio, časopisi... samo online še!
Drugače se bo tole vleklo še leta in leta...
MEGA LOCKDOWN
silikoni |  05 .01. 2021 ob  17: 06
Škoda, da ne moremo ritk po fitnesu gledat. Hvala urednik D.G., da nam popestriš dan.
frikofrkic |  05 .01. 2021 ob  15: 42
Po enem letu jim ostaja še dodatnega pol leta, da se "logistično" pripravijo, da bo treba drugače pristopat v svetu fitnesa. Na odprtem recimo.
magik |  05 .01. 2021 ob  14: 02
Za božjo voljo, če se vam ne izide imejte zaprto še naprej! Dovolj je vašega izsiljevanja!
Sprijaznite se s tem, da bicepsi niso pomembnejši od izobraževanja, skrbi za starejše, sprostitve čakalnih vrst v zdravstvu,......!
vseved |  05 .01. 2021 ob  13: 20
Zakaj za bazene in fitnese ni obvezen test na korono tako kot na smučiščih?