Več tisoč protestnikov proti Hollandu v Parizu

Svet

Več tisoč protestnikov je danes v Parizu kljub močnemu dežju protestiralo proti francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu in njegovim politikam, tudi proti zakonu o legalizaciji istospolnih porok. Organizatorji - večinoma z desnega političnega bloka - so upali, da bo to pravi "dan jeze", a se pričakovanja po udeležbi 120.000 ljudi niso uresničila.

Veliko vlogo pri udeležbi je verjetno odigral dež, vendar je bila kljub temu udeležba kar precejšnja. Policija je naštela približno 17.000 protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K demonstracijam je pozvalo približno 50 manjših in večinoma desnih organizacij. Večje stranke, kot je npr. Nacionalna fronta, pa niso bile prisotne. V ospredju protestov so bile predvsem zahteve po umiku zakona o istospolnih porokah, ki je bil sprejet lani in ki je bil ena glavnih predvolilnih obljub Hollanda.

Nekateri so zahtevali tudi izstop Francije iz Evropske unije, za kar se sicer zavzema evroskeptična Nacionalna fronta. Drugi pa so zahtevali tudi spoštovanje pravice do svobode govora, kar naj bi bilo uperjeno proti odločitvi vlade, da prepove nastope kontroverznemu komiku, ki razburja s svojimi protijudovskimi točkami.

Motijo jih tudi predsednikove zasebne afere

Nekaj se jih je obregnilo tudi ob predsednikovo zapleteno ljubezensko življenje, potem ko se je razšel z Valerie Trierweiler zaradi afere z igralko Julie Gayet. Kot je poudaril eden od organizatorjev protestov, se Hollande bolj ukvarja z lastnim ljubezenskim življenjem kot pa z bojem proti brezposelnosti, še poroča AFP.

Francija, drugo največje evropsko gospodarstvo, se bori z veliko brezposelnostjo, ki je Hollandova administracija socialistov nikakor ne uspe zmanjšati. Hollande je sicer pred kratkim napovedal za 50 milijard evrov varčevalnih ukrepov v letih od 2015 do 2017, s katerimi naj bi ponovno oživili gospodarstvo in zaposlovanje.