Vatikan naj preišče spolne zlorabe otrok!

Odbor ZN za pravice otrok je danes pozval Vatikan, naj izvede javno preiskavo spolnih zlorab otrok v katoliški cerkvi, v katero bi bile vključene tudi žrtve in mednarodne institucije za človekove pravice. Cerkvene oblasti je pozval, naj s položajev odstavijo vse, ki so zlorabili otroke, in jih preda policiji.

Odbor, ki ga sestavlja 18 neodvisnih strokovnjakov za človekove pravice z vsega sveta, je izrazil zaskrbljenost, ker Sveti sedež ne priznava razsežnosti storjenih zločinov in ni sprejel nujnih ukrepov za obravnavo primerov spolnih zlorab otrok in za zaščito otrok. Ob tem dodaja, da je politika Vatikana vodila v nadaljevanje zlorab.

Strokovnjaki so kritični do prakse premeščanja storilcev iz župnije v župnijo znotraj držav, pa tudi čez meje, s čimer poskuša Cerkev prikriti njihove zločine in jih skriti pred roko pravice. Odbor, ki je sredi januarja zaslišal visoke predstavnike Vatikana, je pozval Sveti sedež, naj v komisijo o spolnih zlorabah, ustanovljeno decembra lani, vključi žrtve in mednarodne institucije za človekove pravice.

Vatikan naj odpre arhive

Skupina strokovnjakov še poziva, naj komisija objavi svoje ugotovitve, Vatikan pa naj odpre arhive, ki zadevajo storilce in tiste, ki so jih ščitili znotraj Cerkve. S položajev naj odstavi vse znane in domnevne pedofile in jih preda organom pregona, poročajo tuje tiskovne agencije.

Deli novico: