VASILIJ ŽBOGAR: "V Izoli ne sme biti mesta za korupcijo" (INTERVJU)

Izola

Kandidaturo za župana Občine Izola je najavil prvi. Presenetil je, tako kot ničkolikokrat do zdaj. Presenetil zato, ker vsi vemo, da zadnja leta svojo poslovno pot črta v tujini.

Vasilij, zaposleni ste na Irskem. Zakaj kandidatura za župana Občine Izola?

Pogrešam Izolo. Pravzaprav, če sem iskren, odkar pomnim pogrešam Izolo. Nenehno potujem, že od svojih najstniških let. A takrat na to nisem mogel vplivati. Danes lahko. Rad bi se vsak dan zbudil v Izoli. Rad bi vrnil Izoli vse, kar je ona meni dala meni.

Kaj je to?

Izola je sinonim za potencial. Ker sem nepopravljivi optimist, ne bom rekel zavožen potencial. Ko gledam Valencio – tam sem lastnik ene izmed akademij – vidim, kako se lahko razvije eno obmorsko mesto na način, da vzdržuje ravnovesje med kakovostjo življenja za domačine in hrkati razvija turizem. Tak premišljen pristop do razvoja Izole pogrešam doma. Vidim ogromno prezrtih priložnosti.

Recimo?

Poglejte, z občinskimi nepremičninami upravlja komunala. A ni to dovolj povedno, zakaj v tej občini nimamo dovolj stanovanj za mlade in mlade družine, pa tudi odgovor na to, zakaj nimamo primernih stanovanj za starejše? Ti ne morejo plezati v tretje nadstropje, veste. Komunala ima svoje poslanstvo. Izolani pa potrebujejo stanovanjsko strategijo in Stanovanjski sklad, ki skrbi za to, da naši otroci ne bodo primorani kupovati stanovanj v Postojni.

Kaj predlagate na področju turizma?

Dolgo sem o tem razpravljal z občankami in občani. Kot veste, nisem želel ponuditi volilnega programa dokler nisem skupaj z Izolani spisal vizije. No, v viziji smo zapisali, da moramo razvijati naše podeželje in recimo Korte postaviti ob bok Goriškim Brdom. Zapisali smo, da moramo opolnomočiti kmečki turizem in razvijati male hotele in manjša prenočišča, saj ne želimo postati Portorož. Prostor za razvoj je tudi na področju športnega turizma, tu moramo najti sinergijo s Koprom.

Med kampanjo ste veliko govorilo o drogah v Izoli.

V Izoli je veliko droge. Občina mora mladim ponuditi alternativo postavanju po mestu. Moramo zgraditi mladinski center, center vodnih športov, ponuditi več športnih površin, da bodo imeli v občini kaj za početi. Drogam napovedujem trd boj.

Pravijo, da ste malo od Goloba in malo od Galeba.

Lahko vam zagotovim, da sem samosvoj. Na te volitve se podajam s podpisi volivk in volivcev. Od njih je odvisno, ali bom župan. Ni mačka v žaklju, saj vedo, kak program bom izvajal, ker smo ga pisali skupaj. Če sem torej voden od koga, sem od Izolanov.

Od tu tudi slogan?

Ta slogan je moja zaveza volivkam in volivcem. Ko bom župan, bom na prvo mesto postavil Izolane. Pri vsaki odločitvi bom najprej premislil, ali je to v interesu Izolanov. Je v interesu Izolanov, da gradimo mega hotelske komplekse? Je v interesu Izolanov, da zgradimo pločnik v Kortah? Je v interesu Izolanov, da razvijemo ribiško industrijo? Je v interesu Izolanov, da gradimo protipoplavno zaščito?

Odgovori so jasni, če veš, kaj je tvoja zaveza. Jaz vem: Izolani na prvem mestu.

Včeraj ste na soočenju županskih kandidatov presenetili, da si boste prizadevali za povrnitev ugleda Izole. Kaj ste s tem mislili?

V zadnjem času Izola slovi kot koruptivno mesto, ki vrata na široko odpira tistim, ki želijo na račun občank in občanov profitirati. Korupcija v Izoli nima mesta. S koruptivnimi ljudmi kot župan ne bom sodeloval. Želim, da Izola vnovič zaslovi kot prodorno, razvojno in občanom prijazno mesto.