Na UP Fakulteti za vede o zdravju v Izoli še vedno poteka presečna študija, s katero želijo ugotoviti povezavo med različnimi tipi prehranjevanja in kazalniki zdravja. Zanjo potrebujejo preiskovance, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali s prehrano z nizkim vnosom ogljikovih hidratov in visokim vnosom maščob – LCHF.
VAS ZANIMA, KAKO VAŠE PREHRANJEVANJE VPLIVA NA ZDRAVJE? Preverite v sklopu študije Fakultete za vede o zdravju
Koper
Tekom raziskave izmerijo telesno sestavo, presnovo v mirovanju, različne biokemijske kazalnike, sestavo črevesne mikrobiote in druge kazalnike zdravja pri zdravih odraslih posameznikih, ki so vsejedi ali se prehranjujejo vegansko, vegetarijansko ali s prehrano z nizkim vnosom ogljikovih hidratov in visokim vnosom maščob – LCHF. Tokrat iščejo predvsem preiskovance, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali po LCHF dieti.
KDO SE LAHKO VKLJUČI V RAZISKAVO?
- Zdravi preiskovanci z indeksom telesne mase (ITM) med 18,5 kg/m2 in 30 kg/m2, stari od 20 do 60 let.
- Preiskovanci, ki v zadnjih 6 mesecih niste jemali zdravil (z izjemo kontracepcijskih tablet) in antibiotikov.
- Preiskovanci, ki imate nespremenjen tip prehranjevanja v zadnjih 6 mesecih in stabilno telesno maso v zadnjih 3 mesecih (manj kot 3 kg razlike).
KAKO BO POTEKALA RAZISKAVA?
Povabili vas bodo na enkratno meritev na UP Fakulteto za vede o zdravju v Izoli, kjer vam bodo odvzeli vzorec krvi, vam izmerili telesno sestavo in presnovo v mirovanju, prinesli pa boste tudi vaš vzorec blata in izpolnili vprašalnike. Vse druge podrobnosti o raziskavi boste izvedeli ob prijavi.
KAJ VSE BODO BREZPLAČNO MERILI?
• Biokemijske kazalnike glukozne homeostaze, lipidnega profila, vnetja, različne hormone in druge kazalnike zdravja,
• telesno sestavo (delež vode, mišic, maščobe),
• krvni tlak,
• analiza črevesne mikrobiote iz vzorca blata (mikrobna združba v črevesju),
• analiza prehranskega vnosa in po želji tudi svetovanje o prehrani (ni nujno).
V kolikor ste pripravljeni sodelovati v raziskavi, vljudno vabljeni. Prijavite se preko vprašalnika https://1ka.arnes.si/a/21777 in na koncu pustite vaš kontakt (z vprašalnikom bodo preverili vključitvene kriterije in vas nato, v kolikor boste ustrezali kriterijem, preko maila povabili k sodelovanju). Kontaktna oseba je asist. Karin Šik Novak, mag. dietetike, e-mail pa raziskava.prehrana@fvz.upr.si.