VAM PRIMANJKUJE VITAMINA D? Bodite pozorni na teh pet znakov

Trendi

Drastična sprememba življenjskega sloga je povzročila, da je pomanjkanje tega vitamina, dragocenega za naše zdravje, danes bolj pogosto kot nekoč.

Vitamin D, eden v maščobi topnih vitaminov, je znan tudi kot "vitamin sonca", saj ga naše telo po zaslugi sonca sintetizira in proizvaja skozi kožo.

To so znaki, da vam ga verjetno primanjkuje:

Pogoste okužbe

Vitamin D je ključnega pomena za zdravje imunskega sistema. Če se vam zdi, da imate pogoste okužbe, ki se dalj časa zdravijo, preverite raven tega vitamina. Znanstveniki preučujejo vlogo, ki jo pomanjkanje vitamina D igra pri povečanem tveganju za raka, zlasti raka debelega črevesa, dojk, trebušne slinavke in prostate.

Depresija - še posebej pozimi

Vitamin D igra ključno vlogo pri vzdrževanju zdrave ravni serotonina v možganih. Spodbuja tvorbo nevrotransmiterjev v možganih, ki so bistveni za razpoloženje, njihovo pomanjkanje pa je povezano z depresijo.

Stalno ste utrujeni

Vitamin D je bistvenega pomena za pretvorbo hrane v energijo. Če ste zelo pogosto utrujeni, lahko pomanjkanje tega vitamina pomeni, da ne absorbirate hranil iz hrane, sposobnost telesa, da proizvaja energijo iz tega, kar jeste, pa je ogrožena zaradi pomanjkanja omenjenega vitamina.

Bolečine v sklepih

Vitamin D je bistvenega pomena za uravnavanje ravni kalcija in fosfatov v telesu in ima ključno vlogo pri delovanju sklepov, mišic in zob, ustrezne ravni pa zmanjšajo tveganje za osteomalacijo (mehčanje in oslabelost kosti) in osteoporozo v poznejših letih.

Bolečine v mišicah

Pomanjkanje vitamina D lahko povzroči zmanjšanje mišične mase in mišičnega tkiva. Bolečine v mišicah so pogosto prvi znak pomanjkanja tega vitamina. Vitamin D vstopi v mišične celice in poveča krčenje mišic, kar je skupaj z vadbo ključnega pomena za izgradnjo mišic in kosti.

Vitamin D lahko naše telo pridobi na tri načine: z izpostavljanjem soncu, ki spodbuja našo kožo, da "proizvaja" vitamin D (kar 80 odstotkov dnevnih potreb), s hrano, ki ga vsebuje in s prehranskimi dopolnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija