V ZNAK SOČUTJA IN SOLIDARNOSTI: Umrlim v Italiji so se poklonili tudi župani na Goriškem (FOTO)

Slovenija

Župani italijanskih občin so se ob 12. uri so pred občinskimi stavbami poklonili vsem več kot 10.000 žrtvam novega koronavirusa v državi. V znak sočutja in solidarnosti so se jim z enakim poklonom pridružili tudi novogoriški župan Klemen Miklavič in štirje župani iz sosednjih slovenskih občin na Goriškem.

Franc Mužič

Poleg novogoriškega župana so se italijanskim žrtvam poklonili še župan Občine Brda Franc Mužič, župan Občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar, župan Občine Renče-Vogrsko Tarik Žigon in župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk.

Mauricij Humar

Iz sosednje italijanske občine Gorica sicer prihajajo spodbudne novice. Tam niso zabeležili nobenega smrtnega primera, je pa trenutno okuženih 41 ljudi. Doslej jih je že ozdravelo sedem, je medijem danes povedal novogoriški župan.

Klemen Miklavič

Miklavič je izpostavil hvaležnost do sosednje občine: "Hvaležni smo goriškemu županu Rodolfu Ziberni, ki nas je takoj in redno obveščal o dogajanju v Italiji, tako da smo lahko zelo zgodaj ukrepali in pri nas morebiti preprečili večje širjenje okužb. Z današnjo gesto dokazujemo, da smo z Gorico solidarni v dobrem in v slabem. Prav v primeru te epidemije se je izkazalo, kako pomembno je, da živimo v somestju kot eno mesto." Zaradi življenja ob italijanski meji občine na Goriškem po njegovih besedah toliko bolj "občutijo stisko naših sosedov ali kar sokrajanov, ko so v stiski".

Milan Turk

Miklavič je poudaril tudi prepletenost gospodarstva na obeh straneh državne meje. "Tudi po gospodarski škodi, ki nastaja na obeh straneh državne meje, je jasno, kako tesno smo povezani v eno čezmejno evropsko regijo," je dejal.

Tarik Žigon

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija