TRAGIČEN MESEC ZA ITALIJO: Opoldne so se spomnili žrtev covida-19 (VIDEO)

Svet

V Italiji so se opoldne z minuto molka ter zastavami, spuščenimi na pol droga, spomnili žrtev koronavirusne bolezni 19. V Italiji je za covidom-19 po najnovejših podatkih umrlo 11.591 ljudi, se pa število na novo okuženih postopoma zmanjšuje. Z dnevom žalovanja Italija obeležuje tragičen mesec, v katerem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zaradi ene same katastrofe izgubila največ ljudi po drugi svetovni vojni.

Županja Rima Virginia Raggi je po minuti molka novi koronavirus označila za rano, ki boli vso državo. "Skupaj bomo izšli iz tega," je še poudarila na slovesnosti pred mestno hišo v Rimu. Dodala je, da je žrtev, da ljudje ostanejo doma, nujna za rešitev vseh. "To moramo storiti za vse, ki so izgubili življenje in vse, ki tvegajo svoje življenje s tem, da delajo za vse nas - zdravnike, medicinske sestre, zaposlene v trgovinah," je poudarila.

Tudi v Vatikanu so iz solidarnosti z Italijo danes izobesili zastave na pol droga.

Iz Italije, države z največ smrtnimi žrtvami na svetu zaradi covida-19, so sicer v ponedeljek poročali o prvih opogumljajočih znakih po skoraj treh tednih karantene prebivalcev. Poročajo o najmanjšem dnevnem porastu števila novih okužb z novim koronavirusom od 10. marca in rekordnem številu ozdravljenih. Skupno število okuženih - vključno s tistimi, ki so umrli in tistimi, ki so okrevali - je v ponedeljek po 40 dneh, odkar so v Italiji ugotovili prvi primer, preseglo 100.000 in se povzpelo na 101.739.

In questo momento tutta Italia si stringe insieme per ricordare le vittime del coronavirus. I nostri cari, le persone che amiamo a cui non siamo riusciti neanche a dare l'ultimo saluto. È una ferita che unisce il Paese. Un dolore che ci spinge ad essere comunità. Oggi, insieme a tutti i sindaci d’Italia, vogliamo anche onorare lo straordinario lavoro di tutti coloro che sono in prima linea. Mi riferisco a medici, infermieri, operatori sanitari, cassieri, autisti dei bus, farmacisti, tassisti, uomini e donne delle forze dell'ordine e della Protezione civile, i volontari che stanno affrontando queste giornate delicate con grande impegno e dedizione. Restiamo uniti. Insieme ce la faremo. #NonAbbassiamoLaGuardia

Posted by Virginia Raggi on Tuesday, March 31, 2020

Kljub upočasnjevanju rasti žrtev in okuženih oblasti opozarjajo, da so šele sredi epidemije. Minister za zdravje Roberto Speranza je v ponedeljek zvečer sporočil, da bo karantena, ki so jo za vso državo uvedli 10. marca, trajala najmanj do 12. aprila.

Vlada naj bi o dolžini podaljšanja karantene in drugih ukrepov, ki se iztečejo v petek, odločila v prihodnjih dneh. Ukrepe lahko podaljšujejo do 31. julija, ko se iztečejo zdravstvene izredne razmere. Vendar pa bodo lahko po tem datumu znova uvedli izredne razmere in podaljšali tudi potrebne ukrepe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija