V Trstu že "diši" po Barcolani

Trst

Trst se pripravlja na tradicionalno Barcolano, letos že 45. po vrsti.

Znani slovenski jadralec Mitja Kosmina je za to tekmovanje nekoč dejal, da je "najbolj amaterska regata, na kateri lahko zmaga le profesionalec." Kot vsako leto bo na sporedu drugo nedeljo v oktobru. Letos organizatorji pričakujejo okrog 1800 jadrnic. 

Na štartu bodo pomešani amaterji na svojih "vikend" jadrnicah, občasni tekmovalci, pa tudi svetovni šampioni jadranja. Veliki favorit za skupno zmago je Esimit Europa 2, jadrnica Igorja Simčiča, ki kot edina na svetu pluje pod zastavo Evropske unije. Na slednji jadra tudi izolski olimpijec Vasilij Žbogar. Vsakršen razplet, drugačen od zmage Esimita, bi bil veliko presenečenje. Letošnja Barcolana sicer prinaša številne novosti. 

Regatno polje 

Jadralni klub Brakola je italijanski in slovenski upravi za pomorstvo predstavil predlog spremembe regatnega polja. Spremembe bodo pri prvi boji, kjer je vedno prihajalo do velike gneče. Dolžina regate ostaja kljub temu enaka, to pa zato, ker zadnja boja ne bo več v smeri Miramara, ampak prav pri Barkolah.

Netekmovalne jadrnice

Barkolana pripravlja novosti tudi na področju potovalnih jadrnic, se pravi tistih, katerih prvenstveni namen ni tekmovanje na regatah. Poleg stalne skupne razvrstitve in razvrstitve po dolžini jadrnic bodo letos organizatorji uvedli tudi posebno kategorijo za netekmovalne oziroma potovalne jadrnice. "Ta novost je zelo pomembna. S tem dajemo veljavo številnim tekmovalcem, ki pridejo na regato z netekmovalnimi jadrnicami. V bistvu pa so prav oni srce te regate," so dejali organizatorji.

Trst že diha z regato

Že več let Barcolana ni omejena samo na regato, ampak ves teden potekajo različne aktivnosti kot uvod v to tradicionalno tekmovanje. Pred dnevi so se tik pred mestnim jedrom na morju predstavili kite surfarji z različnimi vragolijami, mesto pa je že polno stojnic in takorekoč diha z regato. Celoten spremni program Barcolane je sicer mogoče spremljati tudi prek twitterja. Na socialnem omrežju morate le slediti oznakam (hash tagom) #barcolana45 in #barcolanalive.

dejmo naši! |  12 .10. 2013 ob  11: 52
mi navijamo za hrvate!
Tam |  12 .10. 2013 ob  11: 39
Upajmo da bo boljši veter kot lani..je lepo gledat Esimit v akciji, čeprav vsi že vemo da bo skoraj sigurno spet prvi :)
sardelon |  11 .10. 2013 ob  13: 18
ziher bo zmagal 'prodajalec megle', itak nima konkurence, tekmuje sam s sabo.
Pomidor |  11 .10. 2013 ob  08: 21
Bo spet "pihala" bonaca? :D