V SVETU EU POTRDILI: Dokument, povezan z domnevno slovenskim non-paperjem, obstaja!

Svet

V Svetu EU so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili, da obstaja dokument, ki je povezan z domnevno slovenskim non-paperjem o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu. A vendar ga niso razkrili, ker bi lahko ogrozil mednarodne odnose.

APA je Svet EU z zahtevo po razkritju informacij javnega značaja zaprosila za posredovanje "dokumentov vseh vrst in v katerem koli jeziku, ki bi se nanašali na domnevno slovenski non-paper ali slovenske pobude glede spreminjanja meja na Zahodnem Balkanu in povezane razprave".

V tiskovni službi Sveta EU so novinarju agencije APA odgovorili, da je generalni sekretariat Sveta "identificiral samo en dokument", ki ustreza omenjenim kriterijem. To sporočilo je Svet EU v četrtek zvečer objavil tudi na svojih spletnih straneh.

Prvi del non-paperja

Vendar pa so se po preučitvi zadeve odločili, da dostopa do dokumenta ne bodo odobrili, ker da zadeva jasno spada med izjeme direktive, po katerih institucije lahko zavrnejo dostop do dokumentov, katerih razkritje bi "ogrozilo javni interes (...) še posebej mednarodne odnose".

Domnevno slovenski non-paper je sredi aprila dvignil veliko prahu tako na Zahodnem Balkanu kot tudi v Sloveniji.

Ta neuradni dokument, ki ga je objavil portal Necenzurirano, je predlagal spreminjanje meja na Zahodnem Balkanu oz. "dokončanje razpada Jugoslavije". Med drugim vključuje ideje o razdružitvi BiH ter združitev Kosova in Albanije.

V regiji so takšne ideje zavrnili kot nevarne, saj da bi lahko vodile v nove vojne.

Janez Janša

Po poročanju medijev naj bi ga v pripravah na slovensko predsedovanje Svetu EU pomagal širiti tudi slovenski premier Janez Janša, kar je ta zanikal. Da je tak dokument videl in se o njem pogovarjal tudi z Janšo, pa je potrdil albanski premier Edi Rama.

Po poročanju medijev v BiH naj bi ta dokument Janša predstavil tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. V tiskovni službi slednjega so sicer potem na vprašanja glede tega dokumenta odgovorili le, da prejetja dokumenta ne morejo potrditi. Tudi zdaj vztrajajo, da zadeve ne komentirajo.

Odziv Pahorja: "Ne poznam razlogov, zakaj menijo, da je to slovenski non-paper"

Danes je Pahor po srečanju z Michelom v Bruslju izrazil pričakovanje, da je zadeva glede non-paperja za Slovenijo zaključena. "Pojasnil sem naš pogled na vprašanje spreminjanja meja. To je naivno in nevarno razmišljanje," je dejal predsednik.

Borut Pahor

"Ne poznam razlogov, zakaj menijo, da je to slovenski non-paper," je še dodal Pahor in izpostavil, da je po objavi tega dokumenta nastal precej težaven položaj, a da je sam opravil turnejo po državah Zahodnega Balkana in vodil vrh pobude Brdo-Brioni z voditelji držav regije, na katerem so potrdili stališče, da je širitev na Zahodni Balkan geopolitičnega pomena za EU.

Tudi udeležba na vrhu pobude Brdo-Brioni je po njegovih besedah dokaz, da mu voditelji držav regije zaupajo in razumejo "kako odločilna je naša odgovornost za mir in varnost v tem delu Evrope". "V tem smislu moramo voditi tudi priprave na vrh EU-Zahodni Balkan med slovenskim predsedovanjem. Mislim, da bo to najboljši odgovor na ugibanja o tem vprašanju," je v Bruslju še dodal Pahor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  04 .06. 2021 ob  14: 30
Janša vpleten? MA NE. ŠE EN KONSTRUKT LEVIČARSKIH NOVINARJEV !! ITAK.