V STRMOGLAVLJENJU BOEINGA 737 UMRLO 176 LJUDI: Letalske družbe odpovedujejo lete v Iran in Irak (VIDEO)

Svet

Na potniškem letalu ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines (UIA), ki je danes strmoglavilo kmalu po vzletu s teheranskega letališča, so bili večinoma tuji državljani, so potrdili v Kijevu. Med 176 državljani sedmih držav, ki so vsi umrli, je bilo največ Irancev in Kanadčanov ter 11 Ukrajincev. Letalske družbe z vsega sveta zaradi zaostrovanja konflikta na Bližnjem vzhodu sporočajo, da se bodo do nadaljnjega izogibale letom skozi iranski in iraški zračni prostor, prav tako so odpovedale polete v in iz obeh držav. Ameriška zvezna uprava za letalstvo je svojim družbam letenje nad ozemljem Irana in Iraka prepovedala, ruska pa odsvetovala. Vzrok strmoglavljenja še vedno ni znan. Ukrajinsko veleposlaništvo v Iranu, ki je sprva kot vzrok navedlo odpoved motorja in izključilo terorizem, je sporočilo umaknilo. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je sporočil, da bodo preiskali vse možnosti.

Zelenski, ki je pred tem javnost pozval, naj se vzdrži špekulacij o vzrokih nesreče in naj ne objavlja nepotrjenih teorij, je nato sporočil, da bo Ukrajina uvedla kazensko preiskavo nesreče, saj "morajo preiskati vse možnosti". Generalnemu državnemu tožilcu je naročil, da sproži ustrezne postopke.

Po njegovih besedah bodo v preiskovalni komisiji državni preiskovalci in strokovnjaki civilnega letalstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Različna ugibanja o vzrokih nesreče so sprožila prva poročila, ki so navajala, da je zagorel motor letala, medtem ko so iranski mediji poročali, da pilot ni sprožil klica v sili. Ob tem je letalo boeing 737 strmoglavilo le nekaj ur po iranskem napadu z balističnimi raketami na oporišči v Iraku, kjer so nameščeni ameriški vojaki in vojaki zaveznic ZDA.

Iranske oblasti, pristojne za civilno letalstvo, so medtem sporočile, da so našli obe črni skrinjici letala, da pa ju ne bodo izročili Američanom niti ameriškemu Boeingu, ki je letalo proizvedel. Vodja Organizacije iranskega civilnega letalstva Ali Abedzadeh je dodal, da še ni jasno, katera država bo preiskala črni skrinjici.

Pojasnil je, da ima sicer po mednarodnih pravilih država, kjer se zgodi letalska nesreča, pravico do preiskave. "Nesrečo bo preiskovala iranska organizacija letalstva, pri tem pa so lahko prisotni tudi Ukrajinci," je dodal.

Ukrajinski zunanji minister Vadim Pristajko je pred tem dejal, da se je pogovarjal z iranskim kolegom Džavadom Zarifom in da sta se dogovorila, da bodo tesno usklajevali delo svojih preiskovalnih skupin, da bi ugotovili vzrok te strašne nesreče.

Po pravilih Mednarodne organizacije za civilno letalstvo, katere članice so tudi Iran, Ukrajina in ZDA, preiskavo nesreče vodi država, kjer se je zgodila, torej v tem primeru Iran. ZDA, kot država proizvajalca letala in Ukrajina kot država lastnika pa pri preiskavi lahko sodelujeta. Po ocenah poznavalcev je sicer le malo držav, ki imajo ustrezne laboratorije za preiskavo močno poškodovanih črnih skrinjic - to so Velika Britanija, Francija, Nemčija in ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Boeing je na Twitterju sporočil, da so v stikih z ukrajinsko letalsko družbo in da so pripravljeni pomagati.

Predsednik lastnice letala, ukrajinske letalske družbe Ukraine International Airlines (UIA), Evgenij Dihne je zagotovil, da pred vzletom z letalom niso imeli težav. Po njegovih besedah je bilo eno njihovih najboljših letal, izdelano leta 2016, ki je bilo pred dvema dnevoma na rednem tehničnem pregledu. Poudaril je tudi, da je bila v času nesreče na njem "odlična in zanesljiva posadka".

Podpredsednik družbe Igor Sosnovski je povedal, da je bilo v času nesreče letalo na višini 2400 metrov in da so možnosti, da bi bila nesreča posledica napak posadke, minimalne. To je sicer prva smrtonosna nesreča te leta 1992 ustanovljene zasebne letalske družbe.

Kijev je po nesreči prekinil vse lete ukrajinskih letalskih družb v Iran, "dokler ne bodo ugotovili vzrokov tragedije". Zelenski je napovedal, da bodo preverili celotno floto civilnih letal v državi.

Ker je med žrtvami veliko Kanadčanov, se je kanadski premier Justin Trudeau zavzel za poglobljeno preiskavo strmoglavljenja. "Naša vlada bo še naprej tesno sodelovala s svojimi mednarodnimi partnerji, da bi zagotovila poglobljeno preiskavo in da bi Kanadčani dobili odgovore na svoja vprašanja," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Ukrajina in Iran ob nesreči prejemata številne izraze sožalja. Med njimi je bil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je sožalje izrazil predsednikoma obeh držav.

Na letalu, na katerem je bilo 167 potnikov in devet ukrajinskih članov posadke, je bilo 82 Irancev, 63 Kanadčanov, deset Švedov, štirje Afganistanci, trije Nemci ter trije Britanci, je sporočil predsednik ukrajinske letalske družbe Evgenij Dihne. Tako kot pred tem že uradni Kijev je tudi on potrdil, da so v nesreči umrli vsi na letalu. Svojcem je izrazil sožalje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da so bili po prejetih podatkih na letalu samo tuji državljani.

Lokalne oblasti so sporočile, da je bilo med potniki 15 otrok in da na kraju nesreče okoli 500 reševalcev išče smrtne žrtve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 1992 ustanovljena letalska družba Ukraine International Airlines ima po lastnih navedbah 42 letal, tedensko pa opravijo okoli 1100 letov v 38 držav.

Nemška Lufthansa je danes odpovedala svoj polet iz Frankfurta v Teheran in potezo opisala kot preventivni ukrep v luči trenutnega dogajanja v regiji. V koncernu so napovedali tudi, da se bodo izogibali iraškemu in iranskemu zračnemu prostoru. Po zadnjih informacijah bodo s četrtkom znova leteli v Teheran. Tiskovni predstavnik podjetja je v Frankfurtu zatrdil, da je polet varen, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi francoski nacionalni letalski prevoznik Air France je sporočil, da do nadaljnjega ne bo letel skozi iranski in iraški zračni prostor, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V letalski družbi Emirates Airline iz Združenih arabskih emiratov so sporočili, da so zaradi "operativnih razlogov" odpovedali za danes načrtovana poleta iz Dubaja v Bagdad in nazaj. "Pozorno spremljamo razvoj dogodkov in smo v tesnem stiku z relevantnimi vladnimi agencijami v zvezi z našimi poleti. Če bo potrebno, bomo sprejeli nadaljnje operativne spremembe," so še dodali.

Tudi nizkocenovna hčerinska firma Emiratesa Flydubai je odpovedala današnji let v Bagdad, je pa izvedla lete v Basro in šiitsko sveto mesto Nadžaf. Tudi v tem podjetju so povedali, da pozorno spremljajo razmere.

Tudi nekatere druge zalivske letalske družbe, med njimi Gulf Air iz Bahrajna in Kuwait Airways, so odpovedale lete v in iz Bagdada ter Nadžaf, dodaja AFP. Nekatere medtem še naprej sprejemajo rezervacije za lete v Iran oz. Irak v prihodnjih dneh.

Več svaril je prišlo tudi iz nacionalnih letalskih služb. Ameriška zvezna uprava za letalstvo je ameriškim letalskim družbam letenje nad ozemljem Irana, Iraka, pa tudi nad perzijski in omanskim zalivom prepovedala. Ruska agencija za varnost letenja je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass izogibanje enakemu zračnemu prostoru svetovala svojim letalskim podjetjem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija