ŠAREC ZA VARNO EVAKUACIJO NAŠIH VOJAKOV IZ IRAKA: "Izvedle jo bodo države zaveznice"

Svet

Ministrstvo za obrambo se je zaradi napada na letališče v Erbilu odločilo iz tamkajšnje baze evakuirati šest pripadnikov Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost. Evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji, so sporočili z ministrstva.

Z odločitvijo je seznanjen predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki se je skupaj z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem ter načelnico generalštaba Slovenske vojske generalmajorko Alenko Ermenc danes zgodaj zjutraj preko videokonference pogovarjal s pripadniki Slovenske vojske v Erbilu.

Z odločitvijo je minister Erjavec seznanil tudi predsednika vlade Marjana Šarca. Kot je Šarec je po iranskem nočnem raketnem napadu na oporišči v Iraku sporočil, je seznanjen z razmerami. Podal je usmeritev, "da se izvede vse potrebno za zaščito lastnih sil, vključno s premikom, evakuacijo z območja delovanja".

Kot so še navedli, bo evakuacija potekala na način, kot jo bodo "izvedle države zaveznice, ki so skupaj s pripadniki Slovenske vojske prisotne na severu Iraka".

Vsi pripadniki Slovenske vojske se počutijo dobro, med napadom na letališče v bližini baze Stefan v Erbilu so bili v zaklonišču v bazi, so še sporočili z ministrstva.

Odločitev o umiku vojakov je na Twitterju pozdravil zunanji minister Miro Cerar. "Pomembno je, da vojaki niso poškodovani in se počutijo dobro. Vse strani ponovno pozivam k zmanjševanju napetosti," je zapisal. Napovedal je tudi, da se bo v petek udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov držav Evropske unije, na katerem bodo uskladili delovanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .01. 2020 ob  17: 43
Ven iz NATO!!!!!!