V središču Kijeva tudi minulo noč napeto

Svet

V Ukrajini je bilo minulo noč sicer dokaj mirno, vendar je v središču Kijeva kljub temu prihajalo po posamičnih spopadov med demonstranti in varnostnimi silami, poročajo tuje tiskovne agencije. Demonstranti so v policiste metali kamenje in molotovke, policisti pa so na napade odgovorili z gumijastimi naboji.

Demonstranti so poleg tega znova zažgali nekaj barikad, narejenih iz odpadnih pnevmatik. Proti jutru, ko so se temperature spustile 20 stopinj pod ničlo, pa se je večina demonstrantov razšla.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je za prihodnji teden obljubil preoblikovanje vlade, razpravo o spremembah sporne zakonodaje, namenjene zatrtju protestniškega gibanja, in amnestijo za priprte protestnike, ki niso zagrešili hujših kaznivih dejanj. A opozicijski voditelj Vitalij Kličko vztraja, da mora odstopiti sam Janukovič.

Množični protesti v Ukrajini so se začeli že konec novembra, potem ko Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU. Decembra in v začetku januarja so nato postopoma izgubljali zagon, nato pa so znova s polno silo izbruhnili minulo nedeljo, potem ko je prejšnji teden parlament na sporen način potrdil novo zakonodajo, namenjeno zatrtju protestnega gibanja. Opozicija zahteva njeno razveljavitev.

Deli novico: