V SRBIJI PREDČASNO ZAKLJUČUJEJO ŠOLSKO LETO: 10-letna sestra ključna priča dečkovega zločina?

Kronika

Srbska vlada je zaradi dveh nedavnih strelskih tragedij, ki sta prizadeli celotno družbo, včeraj sprejela sklep o predčasnem koncu šolskega leta, ki se bo zaključilo 6. junija. V soboto bo sicer minil en mesec od strelskega napada na beograjski osnovni šoli Vladislava Ribnikarja, kjer je 13-letnik ubil devet učencev in varnostnika.

Osnovne in srednje šole, ki bodo to želele, lahko vseeno nadaljujejo s poukom do 20. junija, v tem času pa se lahko posvetijo posebnim aktivnostim za razvoj socialnih in čustvenih kompetenc učencev.

Vlada v Beogradu je včeraj prav tako sporočila ugotovitev, da 13-letnik, ki je 3. maja na osnovni šoli v Beogradu ubil deset ljudi, pred tem ni bil žrtev vrstniškega nasilja. To je sklep izrednega nadzora centra za socialno delo in ministrstev za izobraževanje ter družino.

Potem ko so pravosodni organi zaslišali očeta, mater, varuško ter šolskega psihologa, naj bi v kratkem zaslišali tudi 10-letno sestro napadalca, ki je z njim doma delila sobo. Po nekaterih navedbah naj bi celo šlo za ključno pričo v tem postopku, saj je prav ona dan pred zločinom preživela z njim cel dan pri babici in dedku.

Deklica obiskuje tudi isto šolo, na kateri se je zločin zgodil. Vendar pa gre za otroka, ki je doživel izredno hud šok, saj je poleg vsega ostalega nenadoma deklica ostala brez brata, ki je hospitaliziran na psihiatriji, oče je v priporu, v policijski preiskavi pa je tudi mati. Zaslišanje naj bi vsaj za zdaj odložili, piše srbski Blic.

Vlada je ob tem pozvala vse medije, naj v bodoče ne objavljajo nepreverjenih in nepotrjenih informacij, saj da s tem le škodijo prizadetim otrokom in staršem.

Kot so še sporočili iz vlade, bo osnovna šola Vladislava Ribnikarja v Beogradu ostala šola. Objekt bodo obnovili in ob tem zgradili spominski del za preminule učence in varnostnika.

Strelskemu incidentu na šoli je v Srbiji dan kasneje sledil še en tragičen dogodek, ko je 20-letnik z avtomatskim orožjem in pištolo v treh vaseh blizu Mladenovca ubil osem, ranil pa 14 ljudi, večinoma mladih. Oba dogodka sta privedla do več množičnih protestnih shodov proti nasilju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija