V SRBIJI JE ZAČEL VELJATI TIJANIN ZAKON: Ta morilce otrok pošilja v dosmrtni zapor

Kronika

V Srbiji stopa v veljavo tako imenovani Tijanin zakon, ki za morilce otrok in storilce drugih okrutnih kaznivih dejanj predvideva dosmrtni zapor. Predpisana kazen bo nadomestila do sedaj veljavno, ki je bila od 30 do 40 let zapora za zločine zoper otroke. Tudi slovenska zakonodaja predvideva dosmrtni zapor, a za kazniva dejanja genocida, hudodelstva zoper človečnost, vojnega hudodelstva in agresijo.

Tijana Jurić

Prvega decembra je v Srbiji začel veljati zakon, ki za najtežja kazniva dejanja - naklepni umor, umor otroka, vojni zločin, genocid, posilstvo, nasilništvo nad otrokom, nosečnico ali nemočno osebo, predvideva dosmrtno zaporno kazen.

Tijanin zakon je bil maja sprejet na pobudo Igorja Jurića, čigar hčerka Tijana je bila leta 2014 ugrabljena, posiljena in umorjena. Takrat 15-letno deklico iz Subotice je kruto posilil in umoril 34-letni Dragan Đurić. Jurić pa je za svojo pobudo za zaostritev kazenskega zakonika zbral 160.000 podpisov državljanov.

S tem se Srbija pridružuje številnim drugim državam, v katerih že velja ta vrsta kazni, medtem ko denimo na Hrvaškem dosmrtnega zapora ni. Slovenija je tovrsten ukrep sprejela leta 2008 pod ministrovanjem Lovra Šturma oziroma Janševe vlade. Nato je pravosodno ministrstvo pod vodstvom Gorana Klemenčiča leta 2016 kazenski zakonik želelo spremeniti in dosmrtno kazen odpraviti, a predlog ni doživel potrebne podpore. Odkar kazen pri nas velja, je sicer niso izrekli nikomur, prav tako pa posebej ne opredeljuje kaznivih dejanj, storjenih nad otroci.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bobi |  03 .12. 2019 ob  12: 48
11
Bravo