V Španiji pri varčevanju ukinjajo Erasmus štipendije

Španska vlada se mora braniti pred točo kritik, potem ko se je pred tednom dni potiho odločila, da v prizadevanjih za znižanje javnofinančnega primanjkljaja kar sredi šolskega leta ukine štipendije za študente, ki se v okviru priljubljenega programa Erasmus šolajo v tujini. V torek je sicer naredila korak nazaj, a le majhen.

Nedavna odločitev vlade, da bo eden od varčevalnih ukrepov tudi ukinitev štipendij za več tisoč mladih Špancev, ki so se v okviru priljubljenega programa EU za izmenjave študentov odpravili v tujino, je sprožila val ogorčenja.

Ukrep, v skladu s katerim naj bi premožnejšim študentom Erasmusove štipendije povsem ukinili, revnejši, ki so tako ali tako upravičeni do državnih štipendij, pa bi jih ohranili, je bil objavljen v uradnem listu 29. oktobra. Veljati naj bi začel takoj, kar pomeni, da bi študentje, ki so že v tujini, naenkrat ostali brez denarja.

Napadli so ga celo člani vladajoče Ljudske stranke, opozicijski socialisti pa zahtevajo kar odstop ministra za izobraževanje Joseja Ignacia Werta. V Evropski komisiji so med drugim opozorili, da se štipendij nikakor ne sme ukinjati tako na hitro, kar sredi šolskega leta.

Vlada je nato v torek naredila korak nazaj in napovedala, da bodo Erasmusovi študentje vendarle prejeli denar, na katerega so računali, a le še to šolsko leto. V naslednjem šolskem letu pa štipendij za Erasmusove študente - vsaj tiste, ki niso med najrevnejšimi - ne bo več.

V preteklih 25 letih je program Erasmus kar trem milijonom mladih v EU omogočil študijsko in medkulturno izkušnjo v tujini. EU sedaj uvaja nov program financiranja Erasmus za vse, ki bo od leta 2014 še več mladim Evropejcem ponudil priložnost študija, usposabljanja, dela ali prostovoljstva v tujini.