V SLOVENIJO SE JE VRNILO ŠE 50 SLOVENCEV IZ LONDONA: S posebnim letalom, ki ga je najela slovenska vlada

Slovenija

Iz britanske prestolnice London je danes popoldne poletelo posebno letalo, ki ga je najela slovenska vlada, na katerem se je v Slovenijo danes nekaj po 17. uri vrnilo 50 Slovencev. Zjutraj je s tem letalom v London odpotovalo 14 Britancev, so povedali na zunanjem ministrstvu.

Zunanje ministrstvo je ob tem na svojem Twitter računu zapisalo, da si bodo še naprej trudili, da pomagajo tudi ostalim, ki so želeli na let. Današnje posebno letalo je sicer iz Londona poletelo ob 15.30 po srednjeevropskem času. Na MZZ so pojasnili, da še vedno spodbujajo ljudi, naj si zagotovijo komercialne lete, saj med drugim še letijo letala v Zagreb. Po potrebi pa bodo organizirali poseben let.

Dodatno je danes malo po 18. uri iz Münchna odšel avtobus z 18 slovenskimi državljani. Med njimi bodo tisti, ki so obtičali na Bavarskem ali ki so prileteli v bavarsko prestolnico med drugim s Kanarskih otokov in iz Barcelone. Sedeže so ponudili tudi hrvaškim državljanom, a se zaenkrat še nihče ni odzval na ponudbo.

Ministrstvo je na Twitterju objavilo, da bo v nedeljo, 22. marca, ob 15.20 na voljo let ParizLjubljana, ki ga bo izvedla letalska družba Air France. Dodali so, da so karte že na voljo na spletni strani te francoske letalske družbe in drugih spletnih iskalnikih letalskih prevozov. Za razliko od letala iz Londona gre pri temu za komercialni let. Do danes zjutraj so zanimanje izrazili trije slovenski državljani. 

Ministrstvo je na Twitterju objavilo tudi poziv slovenskim državljanom na Nizozemskem, ki razmišljajo o odhodu domov, naj se za to odločijo čim prej. Tranzit državljanom EU v matične države je namreč zaenkrat še dovoljen. Še je možna letalska povezava s Croatia Airlines iz Amsterdama v Zagreb vsak dan ob 11.20, so dodali.

Objavili so tudi priporočilo slovenskega veleposlaništva v Moskvi Slovencem, ki so v Rusiji, Belorusiji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Kirgiziji, Tadžikistanu ter Turkmenistanu in bi se radi vrnili v Slovenijo, naj preučijo možnosti vrnitve, saj je teh vedno manj. Zunanje ministrstvo je v sodelovanju z več državami doslej iz tujine vrnilo že nekaj deset slovenskih državljanov, ki se soočajo s težavami pri vračanju domov zaradi zaprtih meja in ukinitve letalskih povezav v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa.

Potem ko so v četrtek preko Prage s Kanarskih otokov vrnili v Slovenijo skupino 14 slovenskih državljanov, so jih nato v petek preko Varšave vrnili še 12. V petek pa so z avtobusom iz Beograda prepeljali 16 slovenskih državljanov. V tujini naj bi bilo še okoli 1100 Slovencev, skoraj polovica v državah EU.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija