ŠE NIŽJI STROŠEK ELEKTRIKE: Po 20-odstotnem znižanju s položnic črtali tudi omrežnino

Slovenija

Elektrika za gospodarstvo in gospodinjstva bo naslednje tri mesece cenejša za okrog 20 odstotkov, določa včeraj sprejeti vladni odlok. Naknadno so strošek elektrike znižali še za omrežnino.

Vlada je včeraj izdala odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva bo tako nižji za okrog 20 odstotkov

Z odlokom se začasno poseže v obveznost plačila prispevkov na način, da za čas od 1. marca do 31. maja mali poslovni in gospodinjski odjemalci električne energije ne plačujejo omenjenega prispevka, so po včerajšnji dopisni seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje. "S skupnimi močmi smo našli rešitev, ki bo v teh težkih dneh vsaj malo olajšala skrbi," je prek Twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Agencija za energijo je včeraj z izrednim ukrepom uveljavila še spremembo tarifnih postavk za obračun omrežnine. Za obdobje od 1. marca do 31. maja 2020 se gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ne bo obračunala tarifna postavka za obračunsko moč oziroma bo cena za to postavko 0,00 evrov na kilovat, so sporočili iz Agencije za energijo.


 
Povprečen mesečni strošek gospodinjstva in manjše poslovne uporabnike za elektriko znaša okoli 50 evrov. Omrežnina se bo za te uporabnike znižala za 33 odstotkov, ob nespremenjeni porabi bo celoten račun nižji za 14 odstotkov, so preračunali na agenciji. Skupaj z ukrepom vlade, na podlagi katerega gospodinjski odjemalci in mali poslovni odjemalci v istem obdobju ne bodo plačevali prispevkov za proizvodnjo iz obnovljivih virov energije, bo njihov skupni mesečni prihranek približno 27 odstotkov.

S tem se na agenciji odzivajo na socialne in gospodarske posledice širjenja koronavirusa, so poudarili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
s |  21 .03. 2020 ob  12: 23
S skupnimi močmi smo našli rešitev, ki bo v teh težkih dneh vsaj malo olajšala skrbi," je prek Twitterja sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Ukrep je za ovce,ki nasedajo na take stvari. Sebi so povečali plače, prepovedali novinarjem na konference, hoteli so zaslužit z maskami (za 1.000.000 EUR) in obtožili bosanca, upravljajo s proračunom in po novem ne rabijo poročat KPK-ju....nam pa malo elektriko dol in vsi veseli...beeeee, muuuu. iaiaiaiaia...in aplavz