V SLOVENIJO PRIHAJATA NOVA SAMSUNGA: Kaj ponujata?

Slovenija

Samsung bo v petek tudi v Sloveniji začel prodajati dva nova pametna telefona iz serije Galaxy Note. Galaxy Note 10 in 10+, za katera že dva tedna zbirajo prednaročila, med drugim prinašata boljšo povezljivost z okoljem Windows in izboljšano pametno pisalo. S ceno se Note 10 znova uvršča v sam vrh ponudbe pametnih telefonov.

Modela 10 in 10+ se navzven najbolj razlikujeta po velikosti. Prvi je z zaslonom diagonale 16 centimetrov nekoliko manjši od predhodne generacije, drugi pa večji in ima z diagonalo 17,27 centimetra največji zaslon med vsemi pametnimi telefoni tega južnokorejska tehnološkega velikana. Debelina telefonov je 7,9 milimetra.

Razlog za dve velikosti je v odzivih uporabnikov; mnogi so želeli manjši telefon, je na današnji predstavitvi v Ljubljani povedal tehnični svetovalec pri Samsung Slovenija Primož Petelinšek. Ena glavnih novosti je po njegovih besedah boljša povezljivost z okoljem Windows, kar prinaša lažje in hitrejše delo v povezavi z osebnim računalnikom. Priloženo pametno pisalo omogoča nove funkcije.

Note 10 ponuja do 512 gigabajtov pomnilnika, ta pa je dodatno razširljiv s spominsko kartico micro SD kapacitete do enega terabajta. Delovni pomnilnik medtem dosega osem gigabajtov pri Note 10 in 12 gigabajtov pri Note 10+. Glavna kamera je pri obeh modelih ultra širokokotna z ločljivostjo 16 megapikslov. Vidno polje obsega 123 stopinj, sliko pa je mogoče zmanjšati z 12-megapikselsko širokokotno kamero ali približati z dvakratno optično povečavo 12-megapikselske telefoto kamere.

Zmogljivost baterije je pri modelu Note 10 3500 miliamperskih ur, pri Note 10+ pa 4300 miliamperskih ur. Polnjenje baterije je po Samsungovih zagotovilih hitrejše kot prej; s 30-minutnim napajanjem naj bi baterija zdržala ves dan, na voljo pa je tudi brezžično polnjenje. Mobilnik omogoča tudi brezžično skupno rabo energije, torej deljenje energije z drugimi napravami. V praksi to denimo pomeni, da brezžične slušalke položimo na hrbtno stran telefona in jih brezžično napolnimo.

Začetna maloprodajna cena bo v Sloveniji 949 evrov za Note 10 in 1099 za Note 10+. Prednaročila so začeli zbirati 8. avgusta, po današnjih ocenah pa jih bodo skupno zbrali med 25 in 30 odstotkov več kot za Note 9.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija