V SEČI ODSTRANILI SMRDEČE MREŽE: Krajani čistilno akcijo pozdravili, a se hkrati vprašali, kdo je odgovoren za njih (VIDEO)

Piran

Okolje Piran je konec marca na zunanji strani mandrača v Seči odstranilo kupe odsluženih in zavrženih ribiških mrež, ki so tam ležale desetletja in tudi smrdele. Kar za 17,5 tone jih je bilo. Kdo jih tja odlaga, ni znano, nekateri domačini pa s prstom kažejo na podjetje Fonda, ki se tam ukvarja z ribogojništvom.

Medtem ko z Občino Piran še potekajo dogovori o prevzemu ribiškega pristanišča Seča v upravljanje, se je Okolje Piran kot upravljalec obalnega pasu čiščenja lotili zato, "ker nabrana nesnaga ne sodi na zaščiteno območje krajinskega parka, ki je izjemno občutljiv in ranljiv naravni habitat redkim in ogroženim vrstam".

"Mreže smo odpeljali na zbirni center v Dragonjo," so nam pojasnili na Okolju Piran. Zanje se je sicer sprva zanimalo podjetje Aquafil, ki so mu jih bili pripravljeni brezplačno predati v predelavo, a so si kasneje premislili, zato je mreže Okolje predalo pooblaščenemu prevzemniku, podjetju Simbio d.o.o.

"V imenu Civilne iniciative Seča in osebno, hvala, da ste se odzvali našemu pozivu najprej po očiščenju tega območja in upamo v bodoče tudi vašemu prevzemu upravljanja tega dela rta Seče in posledično ureditvijo vseh nedorečenih razmer," se je po odstranitvi mrež Okolju Piran zahvalila Andreja Humar, akcija je požela pohvale pri mnogih krajanih, ob tem pa so se nekateri vprašali, ali ne bi moral za mreže poskrbeti tisti, ki jih je tja tudi odvrgel.

Danes smo odstranili ogromne kupe odsluženih in zavrženih ribiških mrež iz Ribiškega pristanišča Seča ????

Posted by Okolje Piran on Tuesday, March 29, 2022

Ob tem se je zastavilo vprašanje, kdo mreže tja odlaga, mnogi pa so ob tem omenili ribogojnico Fonda. "To zagotovo niso mreže naših ribičev. Torej so čistili za podjetje Fonda. Na osnovi kakšnega dogovora?" se glasi eden od komentarjev na družbenem omrežju Facebook. "Saj se ve, čigave so, a bo plačal vsaj stroške?" se sprašuje drugi. Na naše vprašanje o tem, so nam na Okolju odgovorili, da je lastnikov mrež več, med njimi sta najmanj dva pokojna. Nato pa še: "Lastništvo mrež je težko dokazati, zato smo lokacijo obravnavali kot črno deponijo."

Lastnica priobalnega pasu je sicer država, ali bo stroške čistilne akcije krilo ministrstvo za okolje, (še) ni jasno. Prav tako še ni znano, kako visok bo sploh strošek akcije. Ta bo znan po zaključenem obračunskem obdobju, so odgovorili na Okolju Piran.

Tudi prihodnost območja Seče se ponovno premišljuje, saj se je občina odločila, da se ne bodo prijavili na razpis, s katerim bi kandidirali za denar za obnovo mandrača.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  08 .04. 2022 ob  14: 17
Saj fondovci in ostali koncesionarji na tem delu so prav znani kot zaščitniki morja.Poleg vse njihove nesnage ki jo valovanje in veter nanese na obalo solin so oni tisti ,ki redno lovijo ribe na prepovedanem zaščitenem območju.....