PROJEKT RIBIŠKEGA PRISTANIŠČA SEČA USTAVLJEN: Bo evropska sredstva zdaj dobila Izola?

Piran

Občina Piran se ne bo potegovala za pridobitev okoli dveh milijonov evrov evropskih sredstev in ne bo začela gradnje novega ribiškega pristanišča na Seči. Vzrok za zaustavitev vseh aktivnosti izhaja iz zavrnjenega dovoljenja za odlaganje mulja na "mrtvem" solnemu polju v Sečoveljskih solinah, so pojasnili na občini.

Odločitev za zaustavitev vseh postopkov za prijavo na razpis, ki ga vodi ministrstvo za okolje in prostor, je piranski župan Đenio Zadković sprejel ob soglasni podpori treh piranskih podžupanov in strokovnih služb, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so navedli, enega izmed ključnih delov pri gradnji ribiškega pristanišča predstavlja poglobitev dna in plovne poti, za katero bi bilo treba odstraniti okoli 16.000 kubičnih metrov mulja.

Skladno s projektom bi mulj odložili na "mrtvo" solno polje, kjer bi se odcedil in pozneje uporabil kot vgradni material za utrditev brežine reke Dragonje. Zaprosilo za odlaganje mulja, ki, kot poudarjajo na občini, v procesu večletnega pridobivanja gradbenega dovoljenja ni bilo nikoli sporno, je nekaj dni pred rokom za oddajo prijavne dokumentacije, ki se je iztekel v soboto, zavrnilo poslovodstvo Sečoveljskih solin.

Cena odvoza 16.000 kubičnih metrov mulja na bolj oddaljene lokacije bi bila glede na ocenjeno vrednost ekonomsko nesprejemljiva. Temu primerno je župan Zadković sprejel odločitev o zaustavitvi projekta, s katerim bi občina začela sanacijo enega izmed najbolj degradiranih in v smislu kulturne krajine zanemarjenih delov slovenske obale.

Kot so še spomnili na piranski občini, so že pred tem pridobili gradbeno dovoljenje in izpeljali vse ključne korake za prijavo za pridobitev evropskih sredstev iz sklada za ribištvo za omenjeni projekt. Piranska občina si že dalj časa prizadeva za ureditev degradiranega območja Jernejejevega kanala, izgradnja ribiškega pristanišča v Seči pa je bila eden od ključnih korakov v tej smeri. Projekt je bil ocenjen na štiri milijone evrov.

Kot je v začetku meseca ob obisku slovenske obale dejal minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, naj bi ministrstvo v primeru, da v Piranu ne bi uspeli pravočasno oddati popolne vloge za projekt, šlo v spremembe razpisa, kar bi omogočilo vstop novih investitorjev za črpanje omenjenih sredstev, vključno z Občino Izola, ki prav tako prenavlja svojo ribiško infrastrukturo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  23 .03. 2022 ob  18: 17
Zdaj je na vrsti, da odstopi mišic gg. To je bil njegov projekt pristanišča in se kakšnega grafista.
Genio je samo padel v past. V kanaluJernej računajo priveze za čolne, ki ne obstajajo.
Genio, odpoved privatniku ggm.
anton |  22 .03. 2022 ob  07: 33
... občinski svetniki bi sprejeli soglasen sklep, ki bi zajemal prošnjo o zamenjavi poslovodstva sečoveljskih solin, ker povzroča škodo in onemogoča razvoj lokalni skupnosti ...
Fošina |  21 .03. 2022 ob  19: 42
11
@I know

Saj Piran je tudi že izpeljal en projekt ribiškega pristanišča in sicer ob strunjanskih solinah. Ni to neka umetnost, če je še Bossmanu ratalo. Moraš bit res ekstra nesposoben, da kaj takšnga zaj...
I know |  21 .03. 2022 ob  19: 21
Ja je že tako, če občina ni gospodar. pa ne ta garnitura...niti prejšnja.
Naj se pa zbudijo tisti, ki so dovolili kapitalu (Telekomu) vstop v soline preko mosta v Seči in še katerega mostu.
Sedaj pa jok in stok.
Ma veste kaj, prav nam je. Naj dobijo sredstva Izolani, (Komunala Izola) ki so projekt speljali v dobrem letu in jim gredo zadeve v pristanišču dobro od rok.
Kaj pa če bi njih povabili v Piran, da nam povedo kako se kaj počne jQuery11230396972038554001_1647886546805???????????????????????????????
Pesceserra |  21 .03. 2022 ob  19: 19
21
Projekt padel v vodo, ker je nekomu v verigi premalo kapnilo v žep......slovenska folklora........ samo v vednost najbolj degradirano območje na obali pa je na naslovu tartinijev trg 2 predvsem zaradi osebkov v tej stavbi.....
Janez Novak |  21 .03. 2022 ob  19: 05
Torej, raje ustavimo projekt kot, da ne naredimo 'proge' za skoraj čezoceanke?! Res, tako pametnih bistroumov OP še ni videla. Seveda bodo sedaj ponovno vsi drugi krivi, samo nesposobno vodstvo OP ne.
Fošina |  21 .03. 2022 ob  18: 03
16
Fak, pa ne moreš teg zakvačkat, no! Ok, saj je jasno, da Zadković ni dorasel funkciji, sam da zagotovljene milijone dobesedno stran vržeš, ker se ne znaš pogovarjat ... Tragično!