V SB CELJE UVEDEN INŠPEKCIJSKI POSTOPEK: Interni nadzor pokazal, da zaposlena pri prevozu bolnikov nista naredila napake

Slovenija

Zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov je zdravstveni inšpektorat v Splošni bolnišnici (SB) Celje uvedel inšpekcijski postopek v skladu s svojimi pristojnostmi, so sporočili z inšpektorata. Na Zdravniški zbornici Slovenije poudarjajo, da bodo strokovni nadzor izvedli takoj, ko bodo zanj prejeli zaprosilo. 

Inšpektorat nadzor uvaja po zamenjavi identitete dveh bolnikov, ki je v četrtek pretresla Slovenijo. Prejšnjo sredo se je v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem mostu pojavila potreba za prevoz dveh varovancev v bolnišnico. Ob prihodu v bolnišnico naj bi prišlo do zamenjave identitete. Eden od bolnikov je dva dni kasneje umrl, zaradi zamenjave identitete pa je bil pokopan pod identifikacijo drugega. Da je prišlo do zamenjave identitete, so ugotovili ob vrnitvi drugega bolnika v dom.

Zaradi napačne identifikacije dveh bolnikov bodo na ministrstvu za zdravje uvedli tudi izredni strokovni nadzor, je v četrtek napovedal minister Danijel Bešič Loredan. Prav tako bodo Zdravniško zbornico Slovenije pozvali, naj tudi sama izvede strokovni nadzor, je dodal.

Z ministrstva za zdravje so danes sporočili, da bo glede na sum nepravilnosti sistemski nadzor odredil urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu. V nadzoru bodo ugotavljali izvajanje predpisov s področja opravljanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja. Ugotavljali bodo tudi strokovnost, kakovost in varnost dela v SB Celje in Zdravstvenem domu (ZD) Sevnica.

Urad bo tako še danes pozval pristojni poklicni zbornici, da za izvedbo strokovnega nadzora s svetovanjem imenujeta svoje člane v komisijo za izvedbo sistemskega nadzora, ki jo bo nato imenoval urad. O ugotovitvah sistemskega nadzora bodo javnost obvestili po končanem postopku, so dodali.

Prav tako bo urad k sočasni izvedbi nadzora nad izpolnjevanje pogodb z obema zavodoma pozval tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pa tudi posamezne inšpekcijske organe, naj izvedejo inšpekcijske postopke v skladu s svojimi pristojnostmi.

Bešič Loredan je sicer v četrtek prav tako napovedal, da bodo na ministrstvu Zdravniško zbornico Slovenije pozvali, naj tudi sama izvede strokovni nadzor. Iz zdravniške zbornice so dopoldne sporočili, da zaprosila za uvedbo nadzora še niso prejeli. Ko ga bodo, bodo nadzor uvedli.

Dogajanje preiskuje tudi policija. Na Policijski upravi Celje so pojasnili, da glede omenjene zadeve preverjajo vse okoliščine in zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestno delo v službi.

Kriminalistična preiskava je dopoldne potekala v Zdravstvenem domu (ZD) Sevnica. Policisti so zaslišali zaposlena, ki sta opravila prevoz bolnikov iz doma starejših v celjsko bolnišnico, je za pojasnila direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič. Interni nadzor je sicer pokazal, da zaposlena pri svojem delu nista naredila napake, je poudarila.

STA je na SB Celje naslovila vprašanje, če kriminalistične preiskave potekajo tudi pri njih. Pojasnili so, da so izredni dogodek takoj prijavili policiji in da v zvezi s to prijavo poteka policijska preiskava.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija