V LUCIJI REFERENDUM PO REFERENDUMU? "Zdi se mi, da manjšina v manjšini zahteva nekaj neuresničljivega" (VIDEO)

Piran

Na prvi pogled benigna napoved referenduma o spremembi imena istrskega naselja Lucija v Sveto Lucijo je predramila duhove na Obali. Mednarodni boj se kaže na pomolu, ideologije druge svetovne vojne prav tako – ceno pa bodo kot vedno plačali davkoplačevalci. Kako je malo istrsko naselje postalo metafora cele slovenske države?

Piranski občinski svetniki so naložili županu Đeniu Zadkoviću, da z občinsko upravo začne z dejavnostmi v zvezi s pričetkom postopka za preimenovanje naselja Lucija v Sveta Lucija, o čemer smo že poročali. S tem so sledili pobudam več predlagateljev za vrnitev zgodovinskega imena kraja, ki so ga uporabljali vse do 50-ih let prejšnjega stoletja. Pobudo za preimenovanje so podali tako občinski svetniki italijanske narodnosti in občinski svetnik stranke SDS, kot tudi svet Krajevne skupnosti Lucija in so s to pobudo, hote ali ne hote, sprožili ne le ideološke, ampak, sodeč po ostrih odzivih na socialnih omrežjih, tudi mednarodne boje. Več si poglejte v spodnjem video prispevku:

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Menebriga |  30 .05. 2022 ob  14: 26
A sedaj bo pa nekaj posameznikov vsiljevalo preimenovanje kraja skoraj 7ooo prebivalcem Lucije? Nobene potrebe ni po preimenovanju in tisti Sv. spredaj pred Lucijo, ne bo spremenil v kraju prav ničesar na bolje. Naj se pobudniki raje spomnijo kaj bolj konstruktivnega in pragmatičnega za kraj, na primer kdaj bosta v Luciji nova cerkev in pokopališče. Pa še to: prebivalci Mosta na Soči svojega kraja niso preimenovali v Sv. Lucijo, kot se je kraju nekoč reklo. Po preimenovanju nihče ne bi več vedel za ta kraj.
Opazovalec |  29 .05. 2022 ob  17: 15
Očitno nekateri želijo metati stran denar zaradi menjave dokumentov.
Dinksi |  29 .05. 2022 ob  14: 05
Gabriel je pa res pravi, da bo o tem govoril. Će nebi bilo glasnega fotra in Đeniota, pred prejšnjimi volitvami, še danes večina nebi vedela, da tip obstaja. Od nikjer se je privlekel v politiko in ravno tako hitro bo pozabljen po naslednjih volitvah.
cazzimperio  |  29 .05. 2022 ob  09: 05
18
Domačinov je res samo okoli dvesto. Zato je verjetnost, da referendum uspe zelo majhen.
Ti okupatorji, uvoženi Dalmatinci, balkanci, komunistični zločinci, jugoslovani in bogati žabarji uničili ta lepi kraj.
Mi Istrani imamo radi Istro. Zato ima ta polotok dva tisočletno zgodovina in je zarisana na prvih starih zemljevidih sveta.
Okupatorji bi radi ime ISTRA izbrisali pa se to ne da.
Lep dan.
Sveta Lucija.

SonjaK |  29 .05. 2022 ob  07: 27
35
G. Bartoleta poznamo. Kdo pa je sedaj g. Hrkman? A je to nov dobavitelj megle za primorsko?
Gabrijel |  28 .05. 2022 ob  20: 59
41
Hrkman je pa res pravi da bo o tem govoril. Totalen forešt pa še zavaja na vsakem koraku. Naj raje pospravi pred svojim pragom, Kaj pa je ta človek sploh naredil v življenju? Brez omembe vredne izobrazbe in sami propadli posli....