V KOPRSKEM GLEDALIŠČU KRSTNA UPRIZORITEV MEHURČKOV: Dan prej pa Mlakarjeve Tutošomato

Koper

V Gledališču Koper so danes spregovorili o dveh novih predstavah, igre za otroke Mehurčkih v režiji Jake Ivanca in komediji Iztoka Mlakarja Tutošomato v režiji Vita Tauferja. Slednja bo premiero na koprskem odru doživela v petek, Mehurčki pa v soboto.

Avtor dramatizacije in režiser Jaka Ivanc je za otroško predstavo Mehurčki napisal besedilo, v katerem je vpetih osem pesmi iz istoimenske pesniške zbirke za otroke Otona Župančiča, je na današnji novinarski konferenci pojasnil dramaturg koprskega gledališča Miha Trefalt. Ivanc je pesmi povezal v zgodbo o Cicibanu, ki zvečer ne more ali noče zaspati. Ciciban, ki ga igra Rok Kravanja, se tako s pomočjo lutke možička, katerega je upodobil Siniša Bukinac, skozi pesmi podaja na različne pustolovščine, od spuščanja mehurčkov do ježe konja. Vlogo Cicibanove mame je v predstavi prevzela Tinkara Kovač.

Rok Kravanja (zgoraj) in Siniša Bukinac

Predstava je namenjena majhnim otrokom, sporočilo o pomenu radovednosti pa je lahko, sicer na bolj abstraktni ravni, enako globoko tudi za odrasle. Za Kravanjo je Ciciban navihanček, saj je v njem potreba, da bi nekako podaljšal dan. Dobro sporočilo predstave je po njegovi oceni prav v tem, da Ciciban ni preveč priden in poslušen, ampak je v njem radovednost, ki ga žene k odkrivanju. Sestavni del predstave je glasba, ki bo otrokom pomagala, da jo hitreje dojamejo. Kot meni Ivanc, je ravno glasba prva popotnica, ki jo otrok dobi v življenju, pesmi iz predstave pa gredo zelo hitro v uho in bi znale z leti tudi ponarodeti.

Vključno s sobotno premiero bo v dveh mesecih na sporedu kar 30 predstav, od tega 27 v Kopru in tri v Celju. Dan prej, v petek, pa bo premiero na koprskem odru doživela še komedija Iztoka Mlakarja Tutošomato.

Iztok Mlakar

Predstava Tutošomato, v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, je nastala v režiji Vita Tauferja. Komedija prinaša burkaško dogajanje, napisano v značilnem in sočnem humornem dialektu, dopolnjujejo pa jo songi in instrumentalni trio z glasbo v živo. Mlakarja je tokrat navdahnila Shakespearova Ukročena trmoglavka, vendar se je, kot pravi, precej oddaljil od besedila. Družbeno kritična komedija je nastajala sproti, celo med samimi vajami so popravljali in dopolnjevali besedilo in songe, povsem spontano je nastal tudi naslov predstave.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija