V IZOLI VZPOSTAVILI KRIZNI ŠTAB: Druženje in 'kofetkanje' je nevarno zaradi govorjenja! (FOTO)

Izola

V izolski občini so zaradi situacije z novim koronavirusom z današnjim dnem oblikovali krizni štab, namenjen hitrejši komunikaciji med občinskimi ustanovami, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil župan Danilo Markočič. V Zdravstvenem domu Izola pa bo s torkom začel veljati poseben režim obravnave okužb dihal.

Evgenij Komljanec, Danilo Markočič in Zdenko Deželak (od leve proti desni)

Občinski krizni štab se bo vsak dan zjutraj sestal pred občinskim poslopjem. Občina je sicer že vzpostavila potrebne korake za varstvo otrok na domu, prav tako so v zaključni fazi priprave seznama šoferjev in drugih prostovoljcev, ki bodo oskrbovali najbolj pomoči potrebne občane, je navedel Markočič.

Kot je dodal poveljnik občinske civilne zaščite Zdenko Deželak, vzpostavljajo telefonsko številko za nujne potrebe občanov. Koordinator aktivnosti bo Srečko Langeršek, dosegljiv med 8. in 15. uro na tel. št. 051 609 392. Deželak je ob tem prosil, naj številko uporabijo le tisti občani, ki nimajo drugih možnosti

Sicer pa je z današnjim dnem brezplačno parkiranje na parkiriščih ob vhodu v mesto - pri ladjedelnici, Argolini in na Tomažičevi ulici. Ostala parkirišča ostajajo pod istim režimom kot doslej, saj po županovih besedah ne želijo, da bi se v mestu ustvarjala dodatna gneča.

Restavracije, lokali in hoteli so zaprti. 

Občinski redarji so zjutraj preverili upoštevanje uredbe o zaprtju lokalov, pri čemer so bili vsi lokali, restavracije in hoteli zaprti. Po 10. uri so opravili še en pregled in opazili, da sta bili dve neživilski trgovini odprti, a so tudi ti dve nato zaprli. Popoldne bodo redarji opravili še ogled uporabe otroških igrišč, je navedel Markočič.

Tudi sama občina je zaprta. Zaposleni v občinski upravi so na dopustu oz. najnujnejše zadeve delajo od doma, prav tako so preklicali vse napovedane sestanke v zaprtih prostorih. Na klubu občinskih svetnikov so se tudi dogovorili, da bodo pustili odprto možnost, da prihodnjo sejo občinskega sveta izpeljejo dopisno.

Markočič je ob tem Izolanom položil na srce, naj ravnajo v skladu z navodili in ne hodijo na sprehod brez potrebe.

Direktor ZD Izola opozarja na higieno govora. 

Tudi direktor Zdravstvenega doma (ZD) Izola Evgenij Komljanec je opozoril na resnost situacije. Po njegovih besedah je koronavirus tu in temu primerno se je treba obnašati. S torkom bo v ZD Izola stopil v veljavo nov režim obravnave okužb dihal.

V ZD Izola želijo z novimi ukrepi poudariti resnost situacije, je za naš portal povedal Komljanec. "Poleg vseh higienskih ukrepov je nujno potrebno upoštevati tudi higieno govora. Zavedati se moramo, da se pri govoru kapljični infekt lahko prenese na trdo podlago, nekdo drug za nami pobriše z roko po tem trdem predmetu, si pomane oči ali nos in tako pride do prenosa virusa. Ravno zato je druženje in 'kofetkanje' velik problem," je pojasnil direktor ZD Izola.

V Izoli je trenutno stanje dobro, čez 10 dni pa bo lahko situacija popolnoma drugačna, pravi Komljanec, ki pričakuje, da se bodo okužbe multipliciarale.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  17 .03. 2020 ob  07: 29
Maske so za vse.Ker se virus prenaša kapljično.Z masko zaščitiš sebe in če si okužen tudi druge.
joe jaxson |  17 .03. 2020 ob  00: 38
ma maske so samo za bolane ali za vse, ali za "slika je simbolična" ke kaco ?!
ManofSteel |  16 .03. 2020 ob  20: 59
"Po 10. uri so opravili še en pregled in opazili, da sta bili dve neživilski trgovini odprti, a so tudi ti dve nato zaprli." Ne rabiš 2x ugibat, za katere dve trgovine je šlo...prava dva soseda na Sončnem nabrežju... So lačni....