V Gostilni Mahorčič v Rodiku

Kulinarika

V času, ko skorajda vsi silijo v našo sončno, a v poletnem obdobju včasih prevročo slovensko Istro, se je Pojeduh odpravil nad kraški rob v vasico Rodik. V kraju, ki je nastal tik pod rimsko naselbino Rvndictes, znanem po prijetni in zdravju prijazni klimi, se nahaja gostilna Mahorčič. 

Nekoč furmanska oštarija, ki je nahranila in odžejala mimoidoče na poti proti Trstu in nazaj, obstaja že več kot 110 let. Vse od začetkov do danes je v lasti družine Mahorčič in njenih prednikov. Danes stvarilnico sodobnih brikinsko-kraških dobrot vodita Ksenija in Martin Mahorčič.

Obiščete jih lahko ob četrtkih in petkih med 12. in 22. uro, ob sobotah in nedeljah med 12. in 23. uro, ob ponedeljkih, torkih in sredah pa si Ksenija in Martin vzameta čas za počitek. V dveh notranjih jedilnih sobah lahko prostor najde približno 60 obiskovalcev, na svežem zraku pod pergolo pa še dodatnih 30.

V gostilni sredi vasice na meji med Brkini in Krasom izbor jedi posodabljajo večkrat na leto na podlagi sezonskih pridelkov, ki jih ponujajo domači vrt in okoliški kmetje. Ob vsakem letnem času ponujajo joto, njoke in domače medenjake. Preverjeno skrbno pripravljene dobrote boste lahko uživali ob širokem izboru vin primorskih pridelovalcev, nekaj pa jih prihaja tudi s Hrvaške, iz Italije in Španije.

Na prvi junijski petek so nam v gostilni Mahorčič postregli naslednji degustacijski meni:

-        marinirani goveji jezik na solati s fižoleti, hruškovo mostardo in lešniki,

-        hladna paradižnikova juha s hrustljavimi koščki kumarice in toplo polpetko bučke ter kozjega sira,

-        ravioli s sirom Jamar iz kmetije Zidarič v objemu omake iz rdeče paprike,

-        koprivina domača pašta z bučkami, paradižnikom in melancani,

-        svinjska ribica s kraškim šetrajem, brkinskim špehom in limoninim pirejem,

-        breskov sladoled z bezgom,

-        tart temne čokolade s tekočo sredico črnega ribeza,

-        domače praline za zaključni pozdrav iz kuhinje.

Pili smo:

-        zlata radgonska penina rose letnik 2004

-        rebula Slavček letnik 2008 iz Vipavske doline

-        Gredič Movia letnik 2012 iz Goriških Brd

-        cabernet sauvignon Tavčar Emil in Ken letnik 2009 s Krasa.

Za zgornji degustacijski meni boste brez vin odšteli 39 evrov.

Preverjeno priporočamo: marinirani goveji jezik v solati s fižoleti, hruškovo mostardo in lešniki // hladna paradižnikova juha s hrustljavimi koščki kumarice in toplo polpetko bučke ter kozjega sira // ravioli s sirom Jamar iz kmetije Zidarič v objemu omake iz rdeče paprike // koprivina domača pašta z bučkami, paradižnikom in melancani // svinjska ribica s kraškim šetrajem, brinskim špehom in limoninim pirejem // tart temne čokolade s tekočo sredico črnega ribeza // domače praline.

Gostilna Mahorčič:

N: Rodik 51, 6240 Kozina

E: ksenija.mahorcic@gmail.com

T: +386(0)5-6800-400

M: +386(0)41-679-588

W: www.gostilnamahorcic.wordpress.com

Facebook

Deli novico: