V DOMOVIH ZA STAREJŠE ŠTEVILO OKUŽB NARAŠČA: Brise bodo odslej jemale mobilne ekipe

Slovenija

V domovih za starejše občane v Šmarju pri Jelšah in Metliki število okuženih s covid-19 po pričakovanjih zdravnikov narašča. V prvem je okužba potrjena pri 19 stanovalcih, kar je eden več kot v nedeljo, in petih zaposlenih, kar je prav tako eden več kot v nedeljo. V Metliki so tri okužene stanovalce z blagimi simptomi izolirali in preselili v enoto metliške Komende, kjer so za tovrstne primere namestili 17 postelj. Do zdaj so odkrili skupaj 17 okuženih.

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je okužba potrjena pri 19 stanovalcih, kar je eden več kot v nedeljo, in pet zaposlenih, kar je prav tako eden več kot v nedeljo. Povišana telesna temperatura se je od nedelje pojavila še pri osmih stanovalcih, so sporočili s šmarske občine.

Po oceni zdravnika infektologa bo bris predvidoma potreben pri sedmih osebah, prav tako ga bodo pri enem morali ponoviti zaradi nejasnosti predhodnega brisa. Trenutno se še pojavljajo znaki pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci v času inkubacijske dobe.

V nedeljo sta bila brisa odvzeta dvema stanovalcema, pri enem je bila okužba s covid-19 negativna. Dodatno je bila okužba potrjena tudi pri eni zaposleni, ki pa že ves teden ni bila na delu. Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih infektologa iz celjske bolnišnice in epidemiologinje.

Zdravstveno stanje obolelih je relativno stabilno, večina stanovalcev v tem trenutku ne kaže niti znakov povišane temperature, niti drugih znakov prehladnega obolenja. Zaradi osnovnih obolenj se stanje lahko spreminja, tako se je čez vikend pojavilo bistveno poslabšanje zdravstvenega stanja pri eni stanovalki. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih.

Zaposleni šmarskega doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. Zaposlenemu osebju danes pri oskrbi stanovalcev pomaga pet zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in pet zdravstvenih delavcev Medical centra Rogaška.

Tudi v Domu starejših občanov Metlika raste število stanovalcev z znaki okužbe z novim koronavirusom. Vsi varovanci imajo zagotovljeno 24-urno zdravniško oskrbo in pomoč. Tri okužene stanovalce z blagimi simptomi so izolirali in preselili v enoto metliške Komende, kjer so za tovrstne primere namestili 17 postelj. Do zdaj so odkrili skupaj 17 okuženih.

Metliški župan Darko Zevnik je danes povedal, da je med 17 potrjeno okuženimi pet zaposlenih, 14 potrjeno okuženih so premestili na Golnik, dva okužena oskrbovanca metliškega doma starejših sta umrla. V izolaciji v Metliki je tudi 16 varovancev tega doma, za katere sumijo, da bi lahko bili okuženi, a jih še niso testirali, je dodal župan. Pred tednom so imeli sicer potrjeno okuženih sedem varovancev in pet zaposlenih, kar pomeni, da se je število okuženih varovancev okrepilo za pet.

Na spletni strani metliškega doma starejših so zapisali, da o spremenjenem zdravstvenem stanju posameznega stanovalca nemudoma obvestijo njegove svojce. Redno izvajajo preventivne zaščitne ukrepe, ki so jih sprejeli ob začetku pojava koronavirusa v tej ustanovi. Stanovalci se še vedno zadržujejo po sobah, zaposleni v domu pa jim skušajo zagotavljati največje možno udobje, so dodali.

Stanovalce in osebje Doma starejših občanov je sicer okužil zdravnik metliškega zdravstvenega doma, ki se je okužil v tujini. V Metliki je sicer po daljšem zaprtju zaradi možnosti okužbe s prilagojenim delom v sredo začel tamkajšnji zdravstveni dom, stanje v občini pa se v okviru danih razmer počasi normalizira, je še dejal Zevnik.

Janez Cigler Kralj

Testirali jih bodo kar v domovih 

Oskrbovance domov za starejše bodo odslej sicer testirali kar v domovih, da bi tako zmanjšali število potrebnih prevozov in manj obremenjevali starejše, je v nedeljo pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo oskrbovancem domov brise jemale mobilne ekipe.

"Zagotovili bomo odvzem brisov v domovih starejših. To je pomembno z vidika oskrbovancev, ki so večinoma starejše osebe, ki mogoče imajo že kakšne druge bolezni, morda so nepokretne, dementne in je posledično vožnja v zdravstvene domove zelo naporna. Včasih se to namreč dogaja tudi sredi noči in se želimo temu izogniti.," je dejal Cigler Kralj.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija