V ČASU IZOLACIJE NE POZABIMO NA VADBO: Tokrat se bomo osredotočili na vaje za razvoj moči

Koper

V času, ko pretežno ostajamo doma, je še kako pomembno, da ne pozabimo na gibanje. Slednje je namreč pomembno tudi za našo imunsko odpornost, tudi v zavetju doma pa imamo kar nekaj možnosti za izvedbo različnih vaj. Nekaj so jih v priročni spletni knjižici pripravili raziskovalci z Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper. Medtem ko smo se v prejšnjem članku osredotočali na primere vaj za razvoj vzdržljivosti, zdaj predstavljamo vaje za razvoj moči.

Ljudje se na "hišno izolacijo" običajno odzivajo na dva načina: tako da znižajo svoj energetski vnos in imajo negativno energijsko bilanco (tudi na račun pomanjkanja gibanja) ali pa povečajo energetski vnos in imajo pozitivno energijsko bilanco (tudi zaradi povečanega umskega dela doma in stalne dosegljivosti hrane).

V prvem primeru začnemo hujšati, pojavijo se lahko mišična atrofija, izguba telesne kondicije, beljakovinsko-energetska podhranjenost ter zapleti, ki vodijo v slabo zdravje. V drugem primeru pa začnemo pridobivati maščobno in zmanjševati mišično maso, kar vodi v pojav čezmerne telesne teže in debelosti.

V tokratnem prispevku vam bomo predstavili vaje za razvoj moči, ki so dostopne v knjižnici ZRS Koper. Gre za anaerobno vadbo, ki vključuje kratke intenzivne gibalne aktivnosti, kot so vaje za moč, eksplozivnost itd. Takih vaj ne zmoremo izvajati dolgo in brez počitka. Trajajo običajno 1–2 minuti.

V knjižnici, ki so jo pripravili raziskovalci ZRS Koper, so vaje, ki jih lahko v karanteni izvaja tako splošno prebivalstvo kot bolniki s kroničnimi boleznimi in rakavimi obolenji.

Posamezniki, ki imajo katero od kroničnih bolezni morajo sicer ob tem nujno upoštevati posebna priporočila, navedena pod opisom posamezne vadbe. Tudi za njih velja, da se za vsako vadbo po zgoraj navedenih korakih predhodno pripravimo, ogrejemo in šele nato začnemo izvajati svetovane vaje. Prav tako se po vadbi tudi umirimo in sprostimo.

Med rizično bolj ogrožene prebivalce spadajo tudi rakavi bolniki. Ti imajo namreč oslabljen imunski sistem, ki ima pomembno vlogo v preventivi in zdravljenju okužbe s koronavirusom COVID-19. Kljub temu je pomembno, da vsi onkološki bolniki in tudi posamezniki, ki so raka že premagali, dodatno poskrbijo za preventivo. Vsakršna telesna aktivnost je boljša kot neaktivnost. Poleg vsakodnevnih opravil lahko z načrtovano in ustrezno telesno aktivnostjo izboljšate svojo psiho-fizično pripravljenost ter si tako okrepite imunski sistem in izboljšate kakovost življenja. Kljub vsemu je treba poudariti, da mora biti natančen načrt vadbe prilagojen posamezniku in njegovim zdravstvenim omejitvam.