V BEOGRADU RAZMIŠLJAJO O 24-URNI PREPOVEDI GIBANJA: Vse bolnišnice, z izjemo ene, bodo preoblikovali za bolnike s covidom-19

Svet

Srbski predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje, da bi izredne razmere, ki so jih v Srbiji uvedli 15. marca zaradi pandemije novega koronavirusa, lahko odpravili v mesecu dni. Ob tem pa je napovedal, da bi policijsko uro v Beogradu in Nišu lahko podaljšali na ves konec tedna. Omenil je tudi možnost uvedbe karantene v Beogradu.

Vučić je v oddaji Upitnik Radiotelevizije Srbije v torek zvečer kot "povsem gotovo" napovedal uvedbo policijske ure v Nišu in prestolnici, žarišču epidemije, že v petek od 15. ure, ki bi trajala do ponedeljka zjutraj, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Srbiji so sprva policijsko uro uvedli od 17. do 5. ure, nato pa še od sobote od 13. ure do ponedeljka do 5. ure.

Opozoril je, da jih je sobota popoldne pred dvema tednoma "drago stala", saj so mnogi prebivalci takrat ob koncu tedna izkoristili lepo vreme in bili ves dan zunaj. V nekaj dneh pričakuje posledice.

Vučić ne izključuje niti možnosti, da bi v Beogradu uvedli 24-urno prepoved gibanja. Izpostavil je, da vse te ukrepe uvajajo, da bi rešili življenja.

Dodal je, da sta vojaka, ki sta sodelovala pri triaži na meji, v težkem stanju, dva policista pa sta zaradi covida-19 umrla. V Srbiji so do torka poročali o skupno 2447 potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom, 61 bolnikov je umrlo. V bolnišnicah se zdravi 1349 ljudi, 108 jih je na ventilatorjih.

Kot največji problem je Vučić izpostavil prenapolnjenost bolnišnic ter napovedal, da bodo vse bolnišnice v Beogradu preoblikovali v bolnišnice za bolnike s covidom-19, samo v eni bodo zdravili druge bolnike. Izpostavil je, da v Beogradu živi 22,9 odstotka prebivalcev Srbije, skoraj 50 odstotkov bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah v mestu pa ni iz Beograda, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Izpostavil je, da je kot bolnik na srcu in zaradi visokega pritiska tudi sam v ogroženi skupini ter da nosi zaščitno masko in rokavice. Ni pa hotel odgovoriti na vprašanje, ali se je testiral na okužbo z novim koronavirusom.

Izpostavil je tudi, da je Srbiji v boju proti koronavirusu največ pomagala Kitajska, ki ji je podarila več sto ventilatorjev, EU pa je plačala 400.000 evrov za njihov prevoz. Kupili so 2200 ventilatorjev.

Izpostavil je, da "ni čas za popuščanje in sproščanje", a da vidi svetlobo na koncu predora. "Ta svetloba bo vsak da bliže," je prepričan in izpostavil, da ne bodo hiteli z odpravo ukrepov, kot to počnejo v nekaterih državah, poroča Hina.

Prvi primer okužbe s covidom-19 so v Srbiji potrdili 6. marca, izredne razmere so uvedli 15. marca ob možnosti, da bodo trajale 90 dni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija