Med potrošniki je pogosto slišati, da je rjavi sladkor bolj zdrav kot beli, da ima sladkor, pridobljen iz sladkorne pese, boljši okus kot tisti, pridobljen iz sladkornega trsa, da je rjavi sladkor v resnici le pobarvan beli sladkor. A po prehranskih priporočilih naj bi sladkorja uživali čim manj ne glede na njegovo barvo, navaja zveza potrošnikov.
"Čeprav je ljudem občutek ugodja ob uživanju sladkega nekako prirojen, pa je navajenost na sladka živila tudi posledica neustreznih prehranjevalnih navad, pridobljenih v otroštvu," navajajo v Zvezi potrošnikov Slovenije.
Poskusite z manjšimi spremembami
Glede na to, da je debelost epidemija današnjega časa in da se s prekomerno težo in debelostjo vse pogosteje spopadajo že otroci, velja po navedbah zveze premisliti, kdaj in ali sploh dodati jedem sladkor. Poskusiti velja z manjšimi spremembami, svetujejo. Namesto cele vrečke sladkorja stresemo v kavo ali čaj le polovico, pri domači peki pa dodamo kakšno žlico sladkorja manj, kot je zapisano v receptu.
Posladkamo se lahko tudi z medom ali sadjem
Posladkamo se lahko z marsičim, tudi npr. z medom ali javorovim sirupom, nekatera živila pa lahko posladkamo tudi s sadjem. Tako lahko sveže ali suho narezano sadje dodamo kosmičem, jogurtu, skuti, biskvitu ali ga potresemo po palačinkah. Suhe slive pa lahko npr. posladkajo proseno kašo, skuhano na mleku, so še spomnili v zvezi.