URESNIČLJIVE ŽELJE: Zimska doživetja v Rajski dolini

Slovenija

V tem čarobnem, prazničnem času poskrbimo za želje, ki bodo v naše življenje prinesle več lepega. O čem sanjamo? Kaj bi nas razveselilo in nam podarilo tisti čudovit občutek, da smo naredili nekaj dobrega zase? Kam nas že dolgo vleče? Za resničen oddih je treba tu in tam oditi od doma, pa čeprav ne daleč. V Vipavski dolini in čezmejni Goriški vas vse leto ponujajo priložnosti za aktivno sprostitev v prvinski naravi, kulinarična razvajanja in lokalne zgodbe, ki tako kot dobra knjiga odženejo vsakdanjo rutino daleč stran. Ujemite čas želja in načrtujte doživetja, ob katerih se boste počutili kot v raju.

Banjšice

Čarobnost tradicije

Doživite praznični utrip primorskega podeželja. Vipavska dolina in čezmejna Goriška popotnika vselej očarata s svojo pristnostjo, ob koncu decembra pa lahko tu raziskujete, kako domačini ohranjajo eno najlepših krščanskih izročil, postavljanje jaslic ob praznovanju božiča. Oblikovanje in postavljanje jaslic je družinski običaj, v zadnjih desetletjih pa so se postavitve jaslic iz domov preselile tudi na ulice, na okenske police in v naravo. Marsikje jaslicam posvetijo posebne razstave, kjer lahko občudujemo ustvarjalne zamisli, ki jih navdihuje božično izročilo. Sprehodite se po starih ulicah Vipavskega Križa, slikovite Vipave ali vasi Tabor nad Dornberkom, kjer jaslice in drobne praznične lučke ustvarjajo čarobno razpoloženje. Nekaj te čarobnosti lahko v Vipavski dolini doživite tudi ob pohodniških poteh. Za resnično posebno doživetje se je v teh dneh vredno povzpeti na Sveti Pavel nad Vrtovinom, vzpetino, ki jo poznamo po lepo obnovljeni cerkvici sv. Pavla in znamenitem poznorimskem vodnem stolpu. Tam so domačini v naravnem okolju, na razglednem školju, postavili različne jaslice in ustvarili edinstven praznični ambient.

jaslice v Vipavskem Križu

Praznični okusi v Rajski dolini

V tem času je okušanje vin prav tako del lokalnega izročila, zato obiščite tudi katerega od bližnjih vinskih hramov. Vinarji vam bodo najprej predstavili mlada vina, ki so v sodih šele od jeseni, a že kažejo svoj karakter. V toplem zavetju vinskih hramov, kjer vas domačini po tradiciji sprejmejo z značilnimi prigrizki, se boste tudi v najbolj hladnih večerih prijetno ogreli. Veliko priložnosti za uživanje v razkošju okusov lahko v Vipavski dolini in čezmejni Goriški pričakujete na vsakem koraku in v vseh letnih časih. Obiščite lokalne gostilne in turistične kmetije, kot posebno praznično darilo pa si morda lahko privoščite tudi obisk ene od restavracij z visoko kulinariko. Ne prezrite, v teh krajih boste našli kar dve restavraciji z Michelinovimi zvezdicami in številne druge, ki jih priporočajo ugledni kulinarični vodniki. Na Goriškem se ravnokar začenja sezona edinstvenega goriškega radiča, ki ga resnično morate okusiti.

polenta z radičem

Sprostitev na snegu

Vipavsko dolino in čezmejno Goriško poznamo po prijetni klimi z milimi zimami. Zimske radosti pa so kljub temu na dosegu roke. Le nekaj minut vožnje iz Nove Gorice vas pričakujeta Banjška in Trnovska planota, čudoviti svet miru, prostranih travnikov in gozdov. V tem času je planota že prekrita z belo odejo in vabi na romantične sprehode, tek na smučeh in družinsko sankanje.

Ujemite čarobni čas in shranite nekaj želja tudi za leto, ki prihaja. Naj se uresničijo kot nepozabno lepa doživetja v Rajski dolini.

praznična Nova Gorica

Več informacij na: www.vipavskadolina.si