URADNO: Slovenija s soboto uvaja mejni nadzor s Hrvaško in Madžarsko

Slovenija

Vlada je danes sprejela odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Nadzor bo Slovenija uvedla v soboto, so povedali na novinarski konferenci po seji vlade. Podrobnosti bo danes v Luxembourgu pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar, kasneje pa bo izjavo posredovala tudi policija.

Pred tem je Italija sporočila, da bo v soboto uvedla nadzor na meji s Slovenijo, in sicer najprej za deset dni z možnostjo podaljšanja.

V skladu s schengenskimi pravili mora država schegenskega območja o uvedbi nadzora na notranji schengenski meji obvestiti tudi Bruselj.

Zaradi migracijskega pritiska in zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je več držav EU v zadnjem času uvedlo ali se odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah. Med njimi je Avstrija, ki nadzor na meji s Slovenijo izvaja že od leta 2015 in ga je pred kratkim podaljšala še za pol leta.

Stanje v schengenskem območju je sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja notranjih ministrov članic EU v Luxembourgu, ki se ga udeležuje tudi Poklukar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stiv Rivs |  19 .10. 2023 ob  16: 00
To je bolj reklamni ukrep.
Islamski teroristi ali so eu državljani, ali pridejo z business class avionsko karto.
vseved |  19 .10. 2023 ob  15: 16
Ma kakšno vojsko!
mente |  19 .10. 2023 ob  14: 48
ne gre za migracije... in kje bodo našli policiste za nadzor meje, če nimajo za patruljirat po mestih in po avtocesti?

manemebasat |  19 .10. 2023 ob  14: 10
Nadzor na meji? PostVili bodo par policajev na mejne prehode. Posljite vojsko na vso fizicno mejo, ne samo na prehode!