KDAJ IN ZA KOLIKO ČASA? Vlada danes o uvedbi nadzora na mejah

Slovenija

Potem ko je Italija zaradi spremenjenih razmer na Bližnjem vzhodu in v Evropi napovedala uvedbo nadzora na meji s Slovenijo, bo vlada danes odločala o uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Notranji minister Boštjan Poklukar je o tem v sredo že obvestil ministra za notranje zadeve obeh sosednjih držav.

Italija bo nadzor na meji s Slovenijo sicer uvedla v soboto, in sicer najprej za deset dni z možnostjo podaljšanja.

Slovenija namerava posledično uvesti začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Vlada bo danes obravnavala obvestilo Evropski komisiji o tem. V skladu s schengenskimi pravili mora namreč država schegenskega območja o uvedbi nadzora na notranji schengenski meji obvestiti Bruselj.

Zaradi migracijskega pritiska in zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je več držav EU v zadnjem času uvedlo ali se odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah. Med njimi je Avstrija, ki nadzor na meji s Slovenijo izvaja že od leta 2015 in ga je pred kratkim podaljšala še za pol leta.

Stanje v schengenskem območju bo sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja notranjih ministrov članic EU v Luxembourgu, ki se ga bo udeležil tudi Poklukar. Obenem se bodo ministri posvetili posledicam spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas za notranjo varnost v državah članicah. Poleg morebitnega migracijskega pritiska so to še porast sovražnega govora, antisemitizem ter protesti, povezani z dogajanjem na Bližnjem vzhodu. Razpravo bosta zaznamovala nedavna teroristična napada v Franciji in Belgiji.

Z napadoma pa je povezana tudi razprava o vračanju migrantov brez dovoljenja za bivanje v tretje države. Strožja pravila na področju vračanja migrantov določa pakt o migracijah in azilu, ki bo prav tako na dnevnem redu ministrskega zasedanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  19 .10. 2023 ob  08: 27
Hinavski,zahrbtni hrvati pa nočejo pomoči na zunanjih mejah.