UPNIKI ŠEMPETRSKE BOLNIŠNICE VSE BOLJ NESTRPNI: Revizija potrdila dejansko izgubo 5,6 milijona evrov

Goriška

Na včerajšnji seji sveta zavoda šempetrske bolnišnice so se svetniki seznanili z ugotovitvami revizije, ki je pregledala poročilo o poslovanju bolnišnice v letu 2018. Zanjo so se odločili, saj so nekateri med njimi menili, da je izguba bolnišnice višja, kot je bilo prikazano. Revizija je ugotovila, da so podatki o 5,6 milijona evrov izgube pravilni.

"Kar je za svet zavoda najpomembnejše in ključno, je to, da so podatki iz letnega poročila o poslovanju iz leta 2018, kar se tiče izgube, verodostojni. Izguba je konec lanskega leta znašala 5,6 milijona evrov, tako kot je bilo v letnem poročilo tudi zapisano," je po seji za STA povedala predsednica sveta zavoda Anita Manfreda.

Načrtovana izguba konec lanskega leta po finančnem načrtu je bila sicer 3,8 milijona evrov, vendar jim tega zastavljenega cilja ni uspelo doseči.

Znotraj postopka je po besedah Manfrede revizija sicer pokazala na nekatere manjše nepravilnosti oziroma priporočila, kaj bi bilo potrebno popraviti.

"Svet zavoda je ob koncu sprejel odločitev, da letno poročilo, ki naj bi ga potrdili, odložimo še do naslednje seje. Tako smo dali vodstvu bolnišnice možnost, da v letno poročilo vnese popravke skladno s priporočili revizijske družbe. Tako letno poročilo bomo potem potrdili na naslednji seji predvidoma v mesecu juliju," je še dejala predsednica sveta bolnišnice.

Tudi letos naj bi šempetrska bolnišnica ob koncu leta imela še izgubo, predvidoma naj bi po sprejetem letnem planu dela znašala 1,8 milijona evrov. Ministrstvo za zdravje je v sanacijskem načrtu za šempetrsko bolnišnico sicer predvidelo, da izgube ne bi bilo, vendar je to po mnenju Manfrede težko doseči.

"Obravnavali smo tudi poslovanje bolnišnice v prvih štirih mesecih in dejansko je ugotovljena izguba približno 1,4 milijona evrov. Vsem se nam je zdelo nerealno sprejemati nek finančni načrt uravnotežen z ničlo in se zato dejansko nismo odločili in potrdili obstoječi finančni načrt s predvideno izgubo 1,8 milijone evrov," je dejala.

Drugače pa je z likvidnostjo poslovanja, tu je izgube za osem milijonov evrov, vendar se ta številka v zadnjih mesecih dni ni spremenila. Po besedah direktorja bolnišnice Stanislava Rijavca so nekateri upniki, ki čakajo na poplačilo, že počasi nestrpni, vendar zaenkrat obvladujejo situacijo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija