ULJANIK RAZVELJAVIL STRATEŠKO PARTNERSTVO: Je hotel znani hrvaški podjetnik priti le do nepremičnin v Pulju?

Istra

Puljska ladjedelnica Uljanik je razveljavila strateško partnerstvo z družbo Kermas energija, ki je v lasti znanega hrvaškega podjetnika Danka Končarja, ter sprožila postopek iskanja novega partnerja. Hrvaški vladi namreč ni bil sprejemljiv načrt prestrukturiranja Uljanika, ki ga je predlagala uprava družbe v sodelovanju s Kermas energijo.

Četrtkovo srečanje vodstva Uljanika s hrvaškim ministrom za gospodarstvo Darkom Horvatom je prineslo še eno potrditev, da niti prenovljeni načrt prestrukturiranja puljske ladjedelnice ni sprejemljiv ne za vlado v Zagrebu ne za Evropsko komisijo, ki mora prižgati zeleno luč za prestrukturiranje puljske ladjedelnice. Septembra je prvi načrt, ki sta ga pripravila prejšnja uprava Uljanika in Končar, že zavrnila.

Kot so pojasnili, vlada ne more podpreti načrta prestrukturiranja, za katerega strateški partner ne namerava sodelovati s polovico potrebnih sredstev, ki so v celoti ocenjena na 800 milijonov evrov. Končar je namreč vztrajal, da je pripravljen vložiti največ 24 milijonov evrov, je poročal reški Novi list. Za rešitev največje hrvaške ladjedelniške skupine je tako nujno potreben strateški partner, ki bo vložil svež denar.

Novi list dodaja, se je uprava Uljanika soočala s pritiski vlade, naj razveljavi sporazum s Kermas energijo in poskuša sprožiti proces prestrukturiranja. Po neuradnih informacijah naj bi ministrstvo celo zagrozilo, da bodo sprožili stečaj v obeh ladjedelnicah iz skupine, v Pulju in v reškem 3. maju, če uprava ne bo zainteresiranim investitorjem omogočila skrbnega pregleda. V Zagrebu sicer vse od začetka strateškega partnerstva niso bilo navdušeni nad Končarjevim vstopom v Uljanik.

Pojavljajo se tudi očitki, da želi Končar priti predvsem do Uljanikovih nepremičnin v pristaniškem delu Pulja, kjer v bližini že načrtuje turistični projekt na nekdanjih vojaških območjih Sveta Katarina in Monumenti. Na petkovi seji uprave in nadzornikov skupine so se zato odločili razveljaviti strateško partnerstvo s Kermas energijo, ki je bilo podpisano konec marca letos. Ob tem so vse zainteresirane strateške partnerje pozvali, naj pošljejo svoje ponudbe.

Reškemu 3. maju od ponedeljka grozi stečaj

Minister Horvat je sredi decembra izjavil, da sta za skrbni pregled puljskega Uljanika in reškega 3. maja zainteresirana skupina Smart Holding iz Ukrajine in velika italijanska ladjedelnica Fincantieri iz Tržiča pri Trstu. Za vstop v ladjedelnici naj bi interes po poročanju hrvaških medijev kazale tudi nekatere družbe iz Nemčije, Nizozemske in Avstralije, pa tudi hrvaški DIV, ki ima v lasti ladjedelnico Brodosplit.

V sindikatih v skupini Uljanik so prekinitev partnerstva s Kermas energijo pozdravili kot korak naprej pri reševanju ladjedelnice, a obenem ocenili, da bi uprava lahko sprejela takšno odločitev že pred nekaj meseci. Položaj še zaostruje dejstvo, da reškemu 3. maju že od ponedeljka grozi stečaj, ker bo takrat njen račun blokiran že 120 dni, hrvaška finančna agencija (Fina) pa bo v skladu z zakonom v osmih dneh morala začeti stečajni postopek. O stečaju bo odločalo sodišče, celotni postopek pa poteka največ 90 dni, kar je tudi skrajni rok za to, da Uljanik dobi novega strateškega partnerja. Iz hrvaške vlade naj bi sindikatom zagotovili, da stečaja ne bo. Po nekaterih neuradnih scenarijih naj bi novi strateški partner upnikom plačal terjatve in odblokiral račune 3. maja ter drugih podjetij znotraj skupine.

Delavcev vse manj

Delavcev je v skupini Uljanik sicer vse manj, ker zaradi negotovosti množično zapuščajo obe ladjedelnici. Na Reki naj bi ostalo manj kot 1000 zaposlenih, več sto pa jih je po izbruhu krize zapustilo tudi puljsko ladjedelnico, ocenjujejo sindikati. Pred izbruhom krize je bilo v skupini zaposlenih okoli 4500 ljudi.

Preostalim delavcem so sicer konec tedna začeli nakazovati tretjo in zadnjo izplačilo v višini minimalne plače, ki ga je zagotovila hrvaška vlada kot edino možno finančno pomoč pred začetkom prestrukturiranja družbe. Delavci so pred nekaj dni zato ustavili stavko, a bodo od ponedeljka na kolektivnem dopustu, ki bo trajal do 7. januarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija