Ukrajinski premier v protestih vidi znamenja državnega udara

Svet

Ukrajinski premier Mikola Azarov je danes proteste, ki so se v državi razmahnili po odstopu državnega vodstva od sklenitve pridružitvenega sporazuma z EU, primerjal z državnim udarom. Označil jih je kot nezakonite in menil, da so "ušli z vajeti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več deset tisoč ljudi protestira v Kijevu, protestniki so zasedli mestno hišo in zaprli dostop do vladnega poslopja. V mestni hiši so danes pripravljali hrano, zdravniki so oskrbeli ranjene, tam so aktivisti celo spali. Na stavbo so s sprejem napisali Sedež revolucije.

Premier je bil danes do njihovega ravnanja oster. "Blokiranje dela državnih institucij ne pomeni miroljubnih demonstracij. To ima vsa znamenja udara," je v pogovoru z veleposlaniki EU, Kanade in ZDA poudaril Azarov. "To je zelo resno," je izpostavil.

Prevzem nadzora nad ključnimi vladnimi stavbami bi pomenilo, da bi Ukrajinci prenehali dobivati pokojnine in plače "v nekaj dneh", je opozoril premier. Po njegovem gre za načrt "prisilnega zavzetja parlamenta", politike, ki so se pridružili protestom, pa je očital radikalizacijo situacije. "Iz masovnega protesta je nastal protest, ki je ušel z vajeti," pravi Azarov.

Evropa ogorčena

Premier se je z veleposlaniki sestal, potem ko je policija konec tedna nasilno posredovala proti protestnikom. Poškodovanih je bilo skoraj 200 ljudi, tudi več novinarjev. Zahodne države so ogorčene, predsedujoča EU Litva pa je napovedala uvedbo preiskave.

Azarov je veleposlanike danes pozval, naj pri opozicijskih voditeljih zahtevajo, naj ne dovolijo nasilja proti policistom ter naj pristanejo na miroljuben dialog. Odpovedati bi se morali postavljanju ultimatov in sesti za pogajalsko mizo.

Mirnih protestnikov ne bodo preganjali

"Smo potrpežljivi, a želimo, da naši partnerji ne mislijo, da je vse dovoljeno," je še povedal premier. Proti miroljubnim protestnikom pa policija ne bo posredovala z nasiljem, je zagotovil.

Množični protesti, največji po oranžni revoluciji leta 2004, so posledica odločitve ukrajinske vlade, da se spričo nasprotovanja Rusije zaenkrat odpove sklenitvi pridružitvenega sporazuma z EU, ki bi ga morali po načrtih podpisati prejšnji teden v Vilniusu.

Micka |  03 .12. 2013 ob  11: 25
Uboga para od naroda! Radi bi v EU, kjer jim že v naprej grozijo dolgovi, brezposelnost in druge fašistične neprilike!

Lepo je rekel njihov predsednik, da imajo sedaj zavidljivo stabilnost, 4% brezposelnost in bi, če bi vstopili v EU, vse to nemudoma izgubili. raja pa temu ne verjame... seveda ne, saj so zaslepljeni kot smo bili vsi mi in večina je še vedno: bleščeče izložbe, nujno potrošništvo in prikrit fašizem, ki vse povprek jemlje pravice, ki so bile izborjene! Morda ne daje piti ricunosovega olja ali strelja žrtve direktno. Ta oblika fšizma raje ubija na obroke in drži žrtve žive samo zato, da lahko še naprej trošijo. Ob tem pa ne gre prezreti dejstvo, da lahko današnji fašizem vlada samo tako, da obuboža večino naroda....