Podelili alternativne Nobelove nagrade

Svet

V Stockholmu so danes podelili nagrade Right Livelihood, ki veljajo za neke vrste alternativne Nobelove nagrade. Prejemniki letošnjih nagrad so strokovnjak za kemično orožje Paul Walker, zdravnik iz Demokratične republike Kongo Denis Mukwege, palestinski odvetnik Radži Surani ter švicarski strokovnjak za agronomijo Hans Herren.

Walker si je nagrado prislužil s svojim "neumornim delom za to, da bi se svet znebil kemičnega orožja", grožnje, ki so jo ponovno izpostavili nedavni dogodki v Siriji, so v obrazložitvi zapisali v žiriji za podelitev nagrade. Strokovnjak dela za neprofitno organizacijo Green Cross, ki je preverjala uničenje več kot 55.000 ton kemičnega orožja v ZDA, Rusiji, Indiji, Južni Koreji, Albaniji in Libiji.

Vsak prejemnik nagrade bo prejel 500.000 švedskih kron (dobrih 57.000 evrov).

Poleg tega si Walker prizadeva, da bi še preostale države pristopile h konvenciji ZN o prepovedi kemičnega orožja. Letošnji podpis omenjene konvencije s strani Sirije je označil za "zgodovinski korak", ob tem pa je k podpisu pozval še šest držav, ki še niso pogodbenice, predvsem Izrael in Egipt, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri drugem nagrajencu, Mukwegeju, je žirija izpostavila njegovo "pogumno delo pri oskrbi žensk, ki so preživele vojno spolno nasilje". V svoji bolnišnici na vzhodu države je pomagal že okoli 40.000 v vojnih operacijah posiljenim ženskam. Surani, ki na območju Gaze deluje na področju človekovih pravic, pa si je nagrado prislužil za "neomajno predanost vladavini prava in človekovim pravicam v izjemno težkih okoliščinah".

Herrena in njegov sklad Biovision pa je žirija med nagrajence uvrstila zaradi "promoviranja varne in trajnostne globalne oskrbe s hrano". Posebej so izpostavili uporabo njegovih bioloških metod za boj proti škodljivcu, ki je ogrožal manioko, ključno kmetijsko kulturo v Afriki.

Nagrado je leta 1980 ustanovil švedsko-nemški filantrop Jakob von Uexkull. Nagrajenci so ljudje, ki so "ponudili praktične in vzorčne odgovore na najbolj nujne izzive, s katerimi se soočamo danes", navajajo na spletni strani nagrade.