Ukrajina bo pridružitveni sporazum z EU podpisala po novem letu

Predsednik ukrajinskega parlamenta Vladimir Ribak je danes zatrdil, da bo Ukrajina zagotovo podpisala pridružitveni sporazum z EU, datum podpisa pa bo določen po novoletnih praznikih. Ustavitev podpisa sporazuma s strani ukrajinske vlade je sicer sprožilo množične protivladne proteste v Ukrajini.

Ribak je zatrdil, da bo prišlo do tristranskih pogovorov med Ukrajino, EU in Rusijo. "Tristranski pogovori se bodo začeli kmalu, saj Rusija in EU nimata nobenih pomislekov," je povedal predsednik parlamenta. Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta se v telefonskem pogovoru pred dnevi dogovorila, da bo ukrajinska delegacija v Bruslju nadaljevala s pogajanji o pogojih podpisa sporazuma.

Barroso je v pogovoru z Janukovičem glede trenutnega stanja v Ukrajini dejal, da naj se vse strani vzdržijo nasilja in da naj se spoštuje državljanske pravice in svoboščine. Poudaril je potrebo po preiskavi policijskega nasilja nad protestniki. Janukovič je predsedniku komisije zatrdil, da bo preiskava stekla čim prej. Barroso je izrazil pripravljenost za pogovore o določenih določbah sporazuma, a je Janukoviču poudaril, da je komisija pripravljena razpravljati o implementaciji določb sporazuma, ne pa o ponovnem odpiranju pogajanj.

Janukovič je sicer izrazil prepričanje, da bo preložitev podpisa sporazuma ustvarila boljše razmere za razumevanje tega, kar bo Ukrajina od sporazuma pridobila, še posebej v zvezi z njenim gospodarstvom. Odstop Ukrajine od priprav na podpis sporazuma je sicer v državi sprožil množične opozicijske proteste s pozivi k odstopu vlade in k podpisu pridružitvenega sporazuma.