Timošenkova začela gladovno stavko

Zaprta ukrajinska opozicijska voditeljica Julija Timošenko je v znak protesta proti zunanji politiki aktualnih ukrajinskih oblasti začela gladovno stavko, je sporočil odvetnik Timošenkove Sergej Vlasenko. Kot je poudaril, Timošenkova v bolnišnici v Harkovu do nadaljnjega ne bo več sprejemala nikakršne hrane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Nekdanja ukrajinska premierka od predsednika Viktorja Janukoviča zahteva podpis sporazuma o krepitvi trgovinskih in drugih vezi med EU in Ukrajino, je poudaril odvetnik. Sporazum naj bi podpisali v petek na vrhu Vzhodnega partnerstva v Vilniusu, Ukrajina pa je prejšnji teden odstopila od priprav na podpis.

Kijev v luči pritiska Rusije, ki ne želi izgubiti vpliva v bivših sovjetskih republikah in želi, da se Ukrajina pridruži njeni carinski uniji, ni izpolnil pogojev za podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Najpomembnejši med njimi je bil, da zaprti bivši premierki in vodji opozicije omogoči zdravljenje v Nemčiji.

Timošenkova je po umiku Ukrajine svoje privržence pozvala na množične proteste, ki se v Kijevu odvijajo že drugi dan zapored. Janukovič je sicer protestnike pozval k miru. "Želim mir v naši veliki ukrajinski družini," je dejal v video nagovoru, objavljenem danes na njegovi uradni spletni strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ukrajinski prestolnici se je danes približno 1000 protestnikov zbralo pred vladnimi prostori. Nekaj jih je poskušalo vstopiti v poslopje, a jih je policija pregnala s solzivcem. Po trditvah organizatorjev protestov za tem stojijo zunanji izgredniki.